Actualitat Notícies

Un centenar de persones en el tercer Dia del Paisatge del Priorat

acte al dia del paisatge 2019

Un centenar de persones van participar dissabte passat, al Castell de Falset, en la tercera edició del Dia del Paisatge del Priorat, una jornada oberta a tothom i amb voluntat participativa, que té com a objectiu ser un espai de trobada, reflexió i debat anual sobre tot allò que, especialment des dels diferents fòrums sectorials, s’està fent a la comarca al voltant de la gestió del seu paisatge cultural.

La presentació dels fòrums sectorials (Fòrum de Turisme, Fòrum Agrari, Fòrum d’Ensenyament i Fòrum de Cultura), la projecció de pel·lícula del Most Festival Las voces del vino, d’Alejandro Biondo, i les ponències i el debat sobre la transició energètica als pobles, van configurar el programa de la jornada.

En breu, us oferirem ampliats algunes de les reflexions centrals de les ponències pronunciades per Maria Crehuet, sobre l’experiència de la transició energètica en micropobles, i per Josep Subirana, sobre l’experiència al respecte en el municipi d’Avià.

La Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat de Priorat-Montsant-Siurana, organitzadora del Dia del Paisatge del Priorat, la formen una vintena d’entitats i d’institucions públiques i privades, entre les quals hi ha el Consell Comarcal del Priorat, els ajuntaments, diversos departaments de la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’associació Prioritat, que aglutina el teixit social i cultural de la comarca. Des d’un punt de vista jurídic i funcional, l’òrgan s’integra en l’estructura del Consell Comarcal del Priorat.

El Dia del Paisatge del Priorat se celebra des de fa tres anys, i té com a objectiu ser un espai de trobada, reflexió i debat anual sobre tot allò que, especialment des dels diferents fòrums sectorials, s’està fent a la comarca al voltant de la gestió del paisatge cultural del Priorat. Aquesta iniciativa neix durant el procés de la candidatura del Priorat a la UNESCO, un projecte que segueix actiu, i s’emmarca en el desplegament del Sistema de Gestió del paisatge, que s’està duent a terme des de tots els àmbits, institucionals i socials.