Blog

Edu Bayer i Marc Serena: “El Priorat és un exemple per a altres comarques, però cada una ha de saber trobar el seu camí, el seu leitmotiv”

Edu Bayer i Marc Serena són coautors de “MicorCatalunya. Un viatge pels pobles més petits de Catalunya”, d’Edicions Sidillà, un llibre que ja va per la tercera edició i que vam tenir la sort que ens presentessin el passat 11 de juny a Escaladei, coincidint amb el Dia del paisatge.0 i el desè aniversari de la Candidatura Priorat-Montsant-Siurana. Avui, conversem amb ells de tot plegat.

L'Edu i el Marc amb la furgoneta dels anys 80 amb la que han fet 14.000 quilòmetres 3

Què hem d’entendre per micropobles?

Nosaltres hem agafat la definició de l’Associació de Micropobles de Catalunya, que reuneix els municipis de Catalunya de menys de 500 habitants. Dit això, cal tenir present que els mircopobles representen una tercera part dels pobles i el territori català, però únicament un 1% de la població. Com a curiositat, dir que la paraula “micropoble” va ser candidata a neologisme l’any 2016, va estar a punt d’entrar al diccionari.

“MicroCatalunya Un viatge pels pobles més petits” és el resultat d’un projecte que vau plantejar-vos ara fa uns 5 anys.

Sí. Ens preguntàvem què vol dir ser rural avui en dia, què implica viure en un poble petit i, sobretot, posar de relleu la diversitat que existeix a Catalunya. La gent coneix molt bé el poble on viu, però la realitat del país és molt diferent. De fet, hi ha 135 tipus de paisatge diferents, i això ho condiciona tot.

En un món tan globalitzat i interconnectat, la vida al poble segueix sent tan diferent a la de ciutat, com ho era temps enrere?

El nostre editor, el Xavier Cortadellas, diu que el nostre llibre és el retrat d’una Catalunya postrural. Realment, les distàncies s’han escurçat per a moltes coses i les diferències camp-ciutat s’han anat esmorteint. De totes maneres, als pobles encara hi ha un vincle molt més intens amb la natura, tot i que no tothom es dediqui, per exemple, a l’agricultura.

Els micropobles són la salvaguarda de determinats valors que cal preservar?

Sí. Als micropobles encara hem trobat molt patrimoni que a la ciutat ja no som capaços de desxifrar. Hi ha una riquesa enorme. De fet, haguéssim pogut fer un llibre de cada poble que hem visitat. També és cert que hem conegut micropobles que, potser per la proximitat a la gran ciutat, sembla que hagin perdut la seva essència o que aquesta s’hagi esvaït.

Quins creu que són avui dia els grans reptes i amenaces que han d’afrontar els micropobles?

A nivell espanyol hi ha un gran debat sobre la despoblació, i això també afecta a moltes zones de Catalunya, encara que no totes. Per desgràcia, vivim en un món on els grans es fan més grans i als petits els costa sobreviure. Cal prendre consciència que cada vegada que consumim estem votant, i que estem fent que el món vagi d’una manera o d’una altra. També és cert que cal polítiques específiques per afrontar aquesta realitat. Perquè les lleis de la ciutat no tenen sentit als pobles, perquè les grans empreses no poden seguir fent el que vulguin…

El seu viatge per Catalunya els va portar al Priorat, on la gran majoria de municipis són micropobles.

Sí. El Priorat és una comarca de micropobles i, en molts sentits, és un exemple per a moltes altres. Només cal veure el documental titulat “Priorat” dirigit per David Fernández de Castro. Mostra com, amb convicció, es pot arribar molt lluny. La complexitat és que el “model Priorat” no es pot aplicar a en altres indrets de la mateixa manera, cada comarca ha de trobar el seu camí, el seu leitmotiv.

A la candidatura Priorat-Montsant-Siurana es posen de relleu valors com ruralitat, escala, paisatge en mosaic… Quina valoració en fan d’aquests valors i com veuen la candidatura?

La candidatura és fruit de moltes energies positives i necessàries que han posat el focus en les singularitats i potencialitats del territori, amb la idea de bastir un model de desenvolupament. En aquest sentit, ens agrada molt la novel·la “Marges”, de Roger Vilà Padró, per com observa i reflexiona sobre el Priorat.

D’altra banda, hi ha també iniciatives molt potents a Catalunya, com Terra Franca, l’Escola de Pastors, ara un projecte universitari que es diu “Hamlets”, tesis doctorals diverses… Pensem que cal molta reflexió, i aquesta pot venir de l’activisme, de la pagesia, de la literatura, dels sindicats, del periodisme… El futur ha de ser millor que el present de molts i el passat de gairebé tots.

COBERTA I CONTRA

“MicorCatalunya. Un viatge pels pobles més petits de Catalunya” és un llibre d’elaboració artesanal, que conté una cinquantena de capítols, 200 fotografies a tot color i sis mapes amb il·lustracions de gran format.

Podeu consultar el projecte a www.microcatalunya.cat.