Blog

“Fa temps que les escoles del Priorat treballen en la direcció correcta i en la línia que marca el dossier de la candidatura i el futur pla de gestió”

agusti-masip

Agustí Masip és mestre de català i professor d’EGB. Exerceix al Priorat des de fa més de 30 anys. Durant aquest temps ha estat treballant a La Vilella Baixa, Cornudella de Montsant i Falset, ha estat pioner de les ZER a Catalunya i un dels impulsors de la ZER Montsant-Serra de Prades. És també membre fundador del Grup de Mestres del Priorat, grup amb el qual es va dur a terme el passat mes de juliol, en el marc de l’Escola d’estiu, una sessió de treball sobre la candidatura i el Pla de Gestió. Amb l’Agustí Masip parlem d’alguns de temes que es van posar sobre la taula aquell dia.

Com veieu la relació dels escolars del Priorat amb l’entorn natural i el paisatge del Priorat?

Des de sempre, a les escoles del Priorat l’entorn agrícola i el paisatge han estat importants, s’han viscut d’una manera propera i natural. El medi ambient ha preocupat als mestres, que l’han treballat a les escoles d’una manera inequívoca. Per posar algun exemple, ja fa uns deu anys es va organitzar una trobada comarcal que girava al voltant del medi ambient. I des de fa temps, també, la majoria de centres gaudeixen del distintiu “Escola Verda”. Per tant, no és un fet actual, portem molt temps treballant l’entorn i el paisatge, transmetent als alumnes la seva importància.

Creieu que la relació entre els escolars del Priorat i el seu entorn i el seu paisatge és diferent a la que puguin tenir alumnes d’altres indrets?

Crec que sí, és diferent. Només cal fer un cop d’ull a les àrees curriculars que treballem a les escoles del Priorat per veure quina és la proximitat dels alumnes amb el paisatge i quina n’és la influència en el seu dia a dia.

Quin paper ha jugat i juga l’escola a l’hora de transmetre als alumnes el coneixement de l’entorn agrícola i paisatgístic que els envolta?

L’escola sempre és una eina al servei de la societat. L’escola només fa de corretja de transmissió d’allò que la societat vol. No obstant, també cal dir que la implicació i conscienciació dels mestres en aquest aspecte ha ajudat molt a què al Priorat desenvolupéssim projectes de poble i de comarca.

La realitat comarcal permet treballar de millor manera els valors del Priorat a l’escola?

I tant, sens dubte. Qui més qui menys té a casa, o molt a prop, una persona que treballa la terra, ja sigui com a pagès, hortolà o altra mena de condició. Fins i tot alguns alumnes duen a terme feines del camp com a afició o per ajudar a casa. Això contribueix a que tinguin més estima per la seva terra i pel seu paisatge.

Així és més fàcil poder treballar tots aquests temes a les aules.

En els darrers anys s’han dut a terme força accions per treballar i donar a conèixer entre els alumnes el paisatge del Priorat.

Sí, ho comentàvem abans. Hem treballat molts aspectes al voltant d’aquests temes, i ho hem fet de manera natural. Per citar algunes accions, la ja esmentada jornada del medi ambient, en la qual van participar la majoria d’escoles (per no dir totes) fent activitats relacionades amb el paisatge i el medi ambient; les sortides anuals al Parc Natural de Montsant; el projecte d’apadrinar camins; el projecte “Priorat: art, paisatge i escola”, amb la col·laboració de Prioritat, que va comptar amb la implicació d’artistes i escriptors de la comarca, o la jornada “Caminem junts cap a la declaració”, amb la qual fèiem palès aquest compromís amb el paisatge del que estem parlant tota l’estona.

En què ha ajudat l’existència del Grup de Mestres del Priorat?

El Grup de Mestres ajuda, conjunta i proposa activitats. El seu paper és de col·laboració amb els mestres. És evident que en l’àmbit que ens ocupa ha permès abordar qüestions amb una visió de comarca, una visió que a vegades no és fàcil tenir.

De la sessió de treball amb Prioritat, el passat mes de juny, en va sorgir un grup de voluntàries per treballar en la difusió del Paisatge Cultural Agrícola del Priorat.

Sí, és cert. Hem creat el grup de treball d’educació per fer propostes conjuntes i tenir una visió més àmplia que permeti seguir impulsant la candidatura. De fet, però, en tot el que fan les escoles ja segueixen els criteris (a vegades no escrits) del què i el com s’ha de fer. Per tant, aquesta comissió només vol recollir i unificar allò que ja es fa.

Quins projectes creieu que seria interessant treballar a les escoles?

En aquests moments els estem definint. Però vull insistir en què les escoles de la comarca ja treballen en la direcció correcta i en la línia que marca el dossier de la candidatura i el futur pla de gestió.

Per últim, fins a quin punt ha estat i és important comptar amb la complicitat d’organismes com el Parc Natural de Montsant, el Consorci de la Serra de Llaberia i els Cos d’Agents Rurals, per citar només alguns exemples?

Ha esta molt important, això és evident. Moltes de les accions que hem emprès des de les escoles han comptat amb el suport i la complicitat d’aquest organismes. Sempre que els hem necessitat, els hem trobat disposats a col·laborar amb nosaltres perquè les sortides, xerrades o el que fos anessin en la direcció del que havíem estat treballant.