05/02/2014 Compareixença a la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya

COMPAREIXENÇA a la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya, del Consell Comarcal, la Diputació de Tarragona i PRIORITAT

Aquesta compareixença va ser sol·licitada ja fa mesos per poder explicar de primera mà l’avenç del procés de candidatura del nostre paisatge cultural agrícola a la UNESCO i el seu abast. ??Un procés que actualment ha superat etapes importants i que des de la tardor passada situa la candidatura del Priorat en la Llista Indicativa de l’Estat Espanyol, avantsala per a poder ser presentada a la UNESCO a partir del 2015.
Els representants del Priorat van explicar als diputats la gènesi d’aquest projecte i de la Carta del Paisatge, com a dos exemples paral·lels i convergents, d’un mateix procés dels habitants de la comarca en la presa de consciència dels valors del seu paisatge, com a patrimoni que exemplifica la relació entre la gent i el seu entorn en aquest bocí de país, agrícola per excel·lència.

Un procés que ha avançat poc a poc però sense aturar-se d’unes dècades ençà, i que configura un model de desenvolupament consensuat entre la societat civil i les seues institucions. Un model que es basa en l’aprofitament sostenible i respectuós dels recursos endògens d’un territori complicat i generós alhora amb aquells que els saben entendre i fer-se’l seu.
Es va insistir en l’abast d’aquest procés, d’aquest model, més enllà dels límits estrictes de la comarca, en tant que projecte d’una part del país, que ajuda a configurar projectes de país en sentit global. Un projecte engrescador que es vol compartir.
També es va fer èmfasi en la necessitat de complicitats i en l’exigència de coherència a l’hora d’implementar polítiques territorials i actuacions concretes, per tal que estiguin en consonància amb aquest model triat des del territori i avalat pel mateix govern, que ha decidit presentar-lo com a candidatura catalana a la Llista del Patrimoni Mundial.
Es va convidar als diputats a visitar-nos, a xafar el terreny i veure allò que els hem anat a explicar. I es va demanar també la implicació activa dels parlamentaris a través de la creació d’una comissió interdepartamental que pugui dedicar-se al seguiment del procés de candidatura i del sistema de gestió consensuat que caldrà presentar a la UNESCO com a garantia de salvaguarda dels valors reconeguts.

Aquesta tasca de presentació, explicació i demanda d’implicació s’anirà fent en tots aquells àmbits que puguin contribuir a fer visible un procés que volem que avanci amb totes les complicitats necessàries, un projecte de futur ens dignifica i ens ajuda a créixer com a individus i com a comunitat.

PRIORITAT, 6 de febrer de 2014

ENLLAÇOS A PUBLICACIONS RELACIONADES

 

DIARI EBRE DIGITAL:

—El Priorat compareix avui al Parlament per exposar la candidatura com a patrimoni de la UNESCO

—El Priorat demana al Parlament un mínim suport financer per a la candidatura per la UNESCO

DIARI DE TARRAGONA:

—El Priorat defensa la candidatura a Patrinomi de la Unesco al Parlament

Aquesta entrada s'ha publicat a General. Bookmark the permalink.