Capçanes, la nova capital rupestre

Notícia publicada a La Vanguardia el 15 de febrer de 2016. Article de Sara Sans.

Podria ser una matança o un sacrifici humà massiu. Apareixen 27 dibuixos, entre els quals hi ha 22 figures humanes en posicions molt variades, però sempre amb una clara actitud d’abatiment i derrota. Aquest espectacular mural és un dels descobriments més importants de pintura prehistòrica naturalista a Catalunya i un document únic per a la investigació, des d’una perspectiva antropològica, social i etnogràfica. L’escena forma part de la troballa de pintures rupestres més gran dels últims 35 anys. S’ha localitzat a Capçanes, al Priorat, al costat d’una vintena de conjunts pictòrics més.

En total, més de 150 figures humanes, i d’animals, entre els quals hi ha un gran toro de 54 centímetres, un dels més grans documentats fins avui.

“Són uns jaciments espectaculars, l’estil enllaça amb l’art rupestre llevantí, però el que sorprèn en el cas de Capçanes és la concentració en un espai tan petit”, afirma Josep Castells, cap de la secció d’ Informació i Estudis del Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat.

Els deu primers conjunts de pintures rupestres de Capçanes es van localitzar en abrics rocosos (protegits per una cornisa natural) el 2006 i es van documentar el 2008.

Tot i això, la magnitud de la troballa va animar gent del municipi: “Es van posar en marxa amants del senderisme i del camp i van identificar una desena d’abrics més”, explica Castells. Els últims es van localitzar fa tot just un any.

La geografia del Priorat –amb les serres del Montsant, Llaberia i les muntanyes de Prades; els rius Siurana i Montsant i els seus barrancs amb nombroses cavitats i abrics– reuneix les condicions idònies perquè hi hagi conjunts rupestres, però fins fa una dècada se’n desconeixia l’existència. Ara, la situació ha fet un tomb. “El primer que vam fer és engegar el programa Corpus de Pintures Rupestres”, explica Castells.

El Servei d’Arqueologia de la Generalitat va encarregar als prehistoriadors Ramon Viñas ( Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, IPHES) i Elisa Sarriá (especialista en art rupestre) l’estudi i la documentació de les pintures. Després, es va encarregar el projecte per protegir i conservar els jaciments. “La protecció passa per controlar l’accés lliure als abrics i després instal·lar plafons perquè la gent entengui per què la zona està tancada, i sàpiga el que pot veure”, explica Castells.

El tancament perimetral dels deu primers abrics, a la zona denominada la Vall i Parellada, va acabar fa uns quants dies.

L’Ajuntament ha avançat els 30.000 euros compromesos per la Generalitat, per netejar la vegetació que hi havia davant els abrics, millorar els camins d’accés i instal·lar una tanca al voltant dels jaciments.

L’objectiu és garantir-ne la conservació. No en va, segons apunten al seu informe Viñas i Sarriá (publicat a Tribuna d’Arqueologia), el 50% d’aquestes pintures s’ha perdut per la fragilitat de la roca, que es va laminant. Tant és així, que l’any ­passat va començar una campanya de consolidació dels abrics més malmesos que continuarà aquest any.

Fins ara els especialistes han assegurat, per exemple, una de les pintures més espectaculars, la del toro de 54 centímetres, un dels més grans localitzats fins ara a Catalunya. També s’ha dut a terme una actuació d’urgència en un altre mural (del grup localitzat el 2014) de vuitanta centímetres d’ample i un metre d’ alçada que representa una escena de cacera, amb un conjunt de figures humanes –amb cames molt musculades– i un cérvol.

La campanya de consolidació continuarà amb el mural de la matança o el possible sacrifici, perquè es pugui contemplar en tota la seva esplendor. A diferència de les escenes de caça, molt més comunes en l’art rupestre llevantí (que s’estén per la costa Mediterrània, des de Lleida fins a Almeria i és patrimoni de la humanitat des del 1998), el tema d’aquest mural “és sorprenent: hi apareixen individus mig morts i penjats… és clar que no és una escena de caça i encara és complicat fer-ne una interpretació precisa, però s’està treballant i estudiant; és una troballa increïble”, opina Castells.

Una altra de les singularitats que s’han descobert i que atorguen un pes específic a la zona de Capçanes, són tres gravats que representen tres cérvols. ­Estan situats al sostre d’un dels abrics de Parellada, a aproxi­madament 1,80 metres del terra. “Per la seva concepció estilística i tècnica encaixen entre les ­formes paleolítiques i llevantines i podrien constituir un vincle amb l’origen de l’art llevantí”, afirmen al seu informe Viñas i Sarriá.

“Aquesta troballa ha estat una sorpresa perquè ens fa replantejar la investigació, són els tres primers gravats d’aquesta tipologia que es troben a l’aire lliure, poden ser molt antics… el prin­cipi de l’art rupestre”, afegeix Castells. En altres abrics s’han identificat, per les seves corbes, diverses figures femenines. En una de les escenes, per exemple, apareix una dona amb vestimenta als braços i al cos recollint mel.

“Tots aquests conjunts ens situen al mapa i aporten un gran valor al municipi, que se suma a l’activitat vitivinícola o les rutes senderistes”, manté l’alcalde de Capçanes. Joan Carles Castellví, que té previst organitzar una jornada de portes obertes quan s’hagin instal·lat els plafons informatius i s’hagi decidit el mecanisme per mostrar i explicar els jaciments.

Els deu primers conjunts de Capçanes que s’han protegit se sumen a les pintures localitzades en altres barrancs de la comarca. El Priorat entra per la porta gran al mapa de les pintures rupestres des que, el 2006, dos escaladors, Juan Antonio Serrano i Laura Martínez, en una sortida per la vall del riu Siurana van descobrir els abrics amb pintures del Grau dels ­Masets, a Cornudella de Montsant. Aquest va ser l’inici i actualment, el Priorat concentra ­gairebé mig centenar dels 120 conjunts documentats a tot Catalunya.

Aquesta entrada s'ha publicat a General. Bookmark the permalink.