Curs d’empelts

Els dies 25 i 27 de juny i 2 i 4 de juliol s’està duent a terme al Molar, un curs d’empelts d’arbres fruiters. El curs és organitzat per l’escola agrària Mas Bové, amb l’impuls i suport del Fòrum agrari del Priorat, dins del seu grup de recuperació de varietats de fruiters tradicionals. Aquesta recuperació s’està fent a partir del treball d’investigació fet durant l’any 2017 als pobles de la Serra de Montsant de varietats tradicionals tant d’horta com fruiters.

Les varietats hortícoles estan rebent un impuls decisiu gràcies al finançament del PN de la Serra de Montsant i del treball de la Fundació Miquel Agustí (UPC), el Banc de Terres del Priorat (Consell Comarcal) i el Fòrum agrari del Priorat.

curs empelt 2

La recuperació de varietats de fruiters, a part de la seva major dificultat en la recuperació (pel lent creixement dels arbres), no compta de moment amb cap suport institucional. El Fòrum agrari ha constituït un grup de voluntaris que segueix fent recerca de varietats i que ha plantat, el proppassat hivern, un centenar de peus francs de fruiter que ara caldrà empeltar amb les varietats trobades, pomers, perers, presseguers, cirers, pruneres, ametllers, ceps… Per això és tant important aquest curs, per crear un grup d’empeltadors capaços que recuperi aquest saber mai perdut del tot però molt menys difós que només fa dues generacions.

Però el curs ha anat molt més enllà i compta amb la participació de 30 alumnes vinguts del Baix Camp, la Ribera d’Ebre, el Segrià i fins i tot el Solsonès i el Maresme, cosa que ha convertit el Molar en una petita capital catalana de l’empelt.

Les classes, teòriques i pràctiques, sumant 16 hores, són impartides per en Jaume Brustenga de l’EA Manresa, l’Ignasi Casanovas, de l’EA Alfarràs i en Josep Anton Poyo, de vivers Poyo de Benissanet.

curs empelt 1

El programa, tot i ser introductori al món dels empelts (un món complicat que requereix un aprenentatge continu) pretén formar empeltadors competents, que coneguin les eines necessàries, l’esmolat, els tipus d’empelt, l’època de l’any per a cada empelt, l’adequació de l’empelt a la mida i estat de les mostres vegetals, l’afinitat entre peus i empelts, poda de formació per a  fruiters joves i l’execució de l’empelt.

Aquesta entrada s'ha publicat a General. Bookmark the permalink.