EL BANC DE TERRES DEL PRIORAT COMENÇA A CAMINAR

 

El banc de terres del Priorat ha començat a funcionar aquest mes de gener de 2019 amb la incorporació de dues treballadores, que de bon principi tenen com a principal tasca la fixació dels criteris i objectius i posterior reglament i requisits específics que han de regular aquest instrument. El banc de terres és un dels projectes inclosos en el Programa Estratègic de Competitivitat Territorial (PECT) “Priorat-Montsant-Siurana”, que compta amb el finançament dels fons Feder de la Unió Europea i que coordina el Consell Comarcal del Priorat. Alhora, és una iniciativa inclosa, com a actuació, en Sistema de Gestió del paisatge, que s’ha desplegat en el marc de la candidatura “Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani” a Patrimoni Mundial de la Unesco.

En la seva fase inicial, el que tot just ara comença és el disseny i creació d’aquest banc o fons de terres, que vol ser una de les principals vies per facilitar que persones que no disposen de finques en propietat o que en volen gestionar un major nombre, puguin incorporar-se a l’activitat mitjançant acords (traspàs, arrendament, cessió…) amb propietaris de terres que no es treballen o es vol deixar de fer-ho per jubilació o altres motius. El sistema garantirà la seguretat jurídica per ambdues parts.

paisatge_agrari_2_xavi_vaque

El banc de terres es crea amb la finalitat d’esdevenir un servei de dinamització i suport a la gestió de l’espai agrari.  Es crearà una base de dades de finques susceptibles de ser aprofitades, i de persones que volen recuperar-les  i es dissenyaran eines d’acompanyament per al sector agrari. En paraules de Jordi Sabaté, “aquesta és una iniciativa fonamental en una comarca rural i envellida com la nostra on la continuïtat de l’explotació agrícola és essencial per al nostre futur, amb la qual cosa les institucions hem de posar-hi el coll i buscar solucions imaginatives”.

El banc de terres esdevé, doncs, una eina més en aquest Sistema de Gestió que, en l’àmbit agrícola, treballarà de forma coordinada amb el Fòrum agrari, actiu des de fa mesos, que treballa també en la definició i reforç del model agrari propi i la caracterització dels instruments que li donin continuïtat. Dos elments d’una mateixa eina al servei de la pagesia.

El PECT Priorat du per nom: “Priorat-Montsant-Siurana, paisatge agrícola de la muntanya mediterrània. Projecte d’especialització i competitivitat territorial (2016-2020)”. L’objectiu principal que el PECT Priorat es planteja és: “Aprofitar la força integradora, els valors, la qualitat i el valor històric i identitari del paisatge del Priorat per vertebrar i potenciar un model sostenible de desenvolupament basat en el què la Carta del Paisatge anomena l’eix Vi-Natura- Patrimoni, que permeti la generació de noves oportunitats i la millora de la qualitat i condicions de vida de la població actual i futura de la comarca, i la preservació i posada en valor del territori”.

Un objectiu general que coincideix plenament amb els diferents instruments de desenvolupament territorial desenvolupats els darrers anys a la comarca, com són la Carta del Paisatge, el Pla de Desenvolupament Socioeconòmic Comarcal, la Carta Europea de Turisme Sostenible, tots ells inclosos i refosos en el Sistema de Gestió del paisatge cultural agrícola que aspira a ser declarat Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Aquesta entrada s'ha publicat a General. Bookmark the permalink.