Blog

El Buidatge Bibliogràfic del Patrimoni Cultural Immaterial del Priorat

A fi de conèixer l’estat actual de la relació home-natura al territori, que la candidatura considera fonamental en ser base del valor excepcional del Patrimoni Cultural Immaterial, s’ha dut a terme en els darrers mesos un exhaustiu treball de buidatge bibliogràfic. Aquest treball ha estat dut a terme per l’Albert Margalef, que ha comptat amb l’assessorament de Montserrat Solà, tècnica del Parc Natural de la Serra de Montsant i coordinadora del capítol de patrimoni immaterial del dossier de candidatura.

Aquest buidatge, de fet, és el pas previ per encarar l’inventari del patrimoni immaterial, que ha de permetre fer visible i donar a conèixer a tothom aquest element imprescindible en la configuració del nostre paisatge cultural i, per tant, en el projecte de candidatura.

Quan parlem de patrimoni immaterial (o intangible) estem parlant de les nostres manifestacions culturals, les nostres tradicions festives i rituals, els coneixements i maneres de fer de la nostra gent a l’hora de fer les pràctiques quotidianes relacionades amb la feina, el lleure, la festa… Tot un univers que explica també perquè el nostre paisatge més tangible és com és i ens fa ser com som.

Aquesta feina de buidatge ha permès llistar totes les referències bibliogràfiques que, fins al moment, han fet menció d’algun dels àmbits que engloba el Patrimoni Cultural Immaterial del territori en l’àrea de la candidatura, i agrupar-les en una base de dades que tothom podrà consultar, un cop es materialitzi el portal web que el recollirà. Però no es tracta només d’un simple llistat de referència, sinó que s’ha dissenyat una fitxa que permet anar més enllà i donar informació valorada dels continguts de les obres ressenyades.

La recerca s’ha dut a terme gràcies a un ajut de l’Institut Ramon Muntaner i en col·laboració amb la Direcció General de Cultura Popular i s’ha fet treball de camp a l’Arxiu Comarcal del Priorat, biblioteques municipals (Falset, El Molar, Pradell de la Teixeta, Cornudella de Montsant), ajuntaments, seu del Parc Natural de la Serra de Montsant, seus de revistes (Els Eixarts, d’Ulldemolins; Canya i Gram, d’El Masroig; La Vilella Baixa, de La Vilella Baixa, i L’Arada, de Pradell de la Teixeta) i la Biblioteca de Carrutxa, així com en mitjans digitals (webs i blocs personals).

El resultat d’aquesta tasca, que no ha estat gens fàcil tot i comptar amb la col·laboració del territori, en són els 728 registres que s’han documentat. Aquests es divideixen en llibres (192), articles (471), material fungible (29), inventaris i catàlegs (5) i entrades diverses com entrevistes, memòries gràfiques, receptes, goigs i altres (31).

Com esmentem més amunt, en aquests moments, el Buidatge Bibliogràfic del Patrimoni Cultural Immaterial del Priorat (BBPCIP) encara no es pot consultar. L’Institut Ramon Muntaner, que coordina aquesta part del projecte, hi està treballant perquè hi pugui accedir tothom qui ho vulgui ben aviat.

Al marge del valor del BBPCIP, la recerca -no tancada ja que les publicacions no són un element finit- ha permès extraure algunes conclusions molt útils per al procés de candidatura i el territori. I també, de retruc, constatar l’elevat coneixement que la gent té de l’associació Prioritat i del seu treball perquè la candidatura Priorat-Montsant-Siurana arribi a bon port, és a dir, aconsegueixi el reconeixement de la UNESCO.

Igualment posa de manifest la importància de la candidatura com a eina de cohesió territorial, que pot contribuir a resoldre cert desconeixement i desconnexió entre entitats i zones de la comarca, problemàtiques per a les quals el Pla de Gestió de la candidatura, que s’està treballant, ha de trobar les mesures i mecanisme correctors.

Patrimoni Cultural Immaterial