EL PROJECTE

Fa pocs anys, al Priorat vam tenir un somni: que la comarca fos inscrita, com a paisatge cultural, a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. I anys després, a dia d’avui, som plenament conscients que la idea no és cap somni forassenyat. Volem i podem.

El treball de tot aquest temps, cuit a foc lent, ja ha donat els primers fruits, com ho evidencia, per exemple, la declaració institucional del Parlament de Catalunya donant suport a la candidatura del Priorat l’abril de 2012.

Hem fet molta feina els darrers anys, coordinada des de l’associació PRIORITAT, filla de la societat de la comarca.

El mes de maig del 2013, la Generalitat de Catalunya dóna el vistiplau a l’avantprojecte que fonamenta les bases del dossier definitiu, i es fa seva la candidatura per tal de defensar-la davant del Consejo del Patrimonio Histórico de Madrid, que l’ha d’incloure a la llista indicativa de l’Estat Espanyol, pas previ a la presentació a la Convenció del Patrimoni Mundial.

La candidatura que presentem com a paisatge cultural il·lustra un territori que va més enllà del perímetre físic estricament delimitat i exemplifica uns valors immaterials, de coneixements i pràctiques que esdevenen paradigmàtiques d’un patrimoni compartit. Una candidatura que complementa, a més, l’altra proposta que des del govern s’impulsa, en l’àmbit del patrimoni immaterial: la candidatura de la cuina catalana.  Una paisatge agrícola, viu i dinàmic com el nostre aporta elements i ingredients primordials a aquest patrimoni intangible.

Ara toca, també, avançar en la redacció del dossier definitiu: el què, el com i tots els perquès que la UNESCO requereix als aspirants a Patrimoni Mundial.

És l’hora de la veritat. De l’entusiasme. De seguir sumant forces. És el moment del salt de trampolí.

 

Aquesta entrada s'ha publicat a General. Bookmark the permalink.