Ferran Mestres: “Els fòrums sectorials són una gran eina de consolidació de la idea de comarca”

Ferran MestresEl Castell de Falset acollirà el dissabte 30 de novembre la tercera edició del Dia del Paisatge del Priorat, una iniciativa que naix durant el procés de la candidatura del Priorat a la UNESCO i s’emmarca en el desplegament del Sistema de Gestió del paisatge, que s’està duent a terme des de tots els àmbits, institucionals i socials. En aquest sentit, aquesta jornada vol donar veu de manera específica als diferents Fòrums que s’han anat creant (Fòrum agrari, Fòrum d’ensenyament, Fòrum de turisme i Fòrum de cultura). Dels fòrums i del Fòrum agrari en parlem amb el Ferran Mestres, dinamitzador del Fòrum agrari i conseller comarcal.

Quin és el propòsit d’un fòrum sectorial?

Cal entendre els fòrums sectorials com a punts de trobada. En el cas del Fòrum agrari, que és el que conec millor, hi conflueixen diferents visions i es posen damunt la taula els problemes del sector, que sovint són crònics. A partir d’escoltar els parers de tothom, es tracta de trobar solucions de futur, tot aprofitant les experiències positives i ampliant el radi d’acció de tot el que s’està treballant.

Per tant, els fòrums són instruments de participació. És així?

Sí, són instruments de participació, però també d’empoderament. I això és molt import ant destacar-ho. Si únicament ens limitem a parlar i a escoltar, però no passem a l’acció, podem generar frustració. És per això que, en el cas del Fòrum agrari, hem procurat, amb més o menys encert, engegar i participar activament en iniciatives concretes i tangibles, on la gent se sent protagonista i no només espectadora.

En el si dels fòrums es genera debat.

Sí, clar. Però procurem potenciar els punts de trobada i fomentar sinergies. En el cas del Fòrum agrari, tot i que hi pot haver punts de divergència, el pal de paller de la comarca, en bona part gràcies al vi i l’oli, és l’excel·lència del producte i la seva relació amb un paisatge de qualitat, que és el gran lloc de trobada del sector agrari.

Evidentment les coses es veuen diferent des de sectors amb dinàmiques dispars com són el vi, que té molta empenta, o la fruita seca i la ramaderia extensiva, que es troben en declivi. També passa el mateix si comparem diferents zones del Priorat, com podrien ser la zona olivarera del nord respecte a les zones vitivinícoles.

Sigui com sigui, el que és cert és que aquestes diferències es fan més petites quan els sectors es troben i es detecten les necessitats comunes. En aquest sentit, podem afirmar que els Fòrums són una gran eina de consolidació de la idea de comarca.

En quina fase es troba el Fòrum agrari.

El Fòrum agrari va dedicar el 2018 a establir les bases per a l’acció per mitjà dels debats. A partir del segon semestre del 18 i el primer del 19, es van aglutinar persones en els diferents grups d’acció. En aquest moment ja es pot valorar quins sectors i grups desperten major interès i tenen major poder de transformació, i quines accions encaixen millor en la política comarcal lligada al paisatge, sigui a escala municipal o del Consell Comarcal del Priorat. En aquest sentit, de cara al final del 2019 i inicis del 2020, les prioritats del Fòrum agrari se centraran en la fruita seca, les varietats tradicionals i l’estratègia comarcal de resposta al canvi climàtic.

Com transcendeixen i es materialitzen els objectius i les idees que puguin sorgir d’un fòrum? El Banc de terres del Priorat en podria ser un exemple?

Tot i que se’n comença a parlar abans de la creació dels fòrums sectorials, el Banc de terres del Priorat és un bon exemple d’idea sorgida del debat ciutadà. En tot cas, en el moment en què arribes a la gent, transcendeixes a la societat i a les institucions. Des del primer dia, el Fòrum agrari ha comptat amb la participació de càrrecs electes i representants d’entitats. De tota manera, cal incidir en accions com el Banc de terres, que plasmen a la realitat quotidiana allò que es parla als fòrums. De fet, accions com el Banc de terres ens han d’ajudar a convèncer la gent del sentit, el valor i la utilitat que tenen els fòrums.

Tot i que hi ha quatre fòrums sectorials, pot haver-hi objectius generals i específics compartits. Com es poden treballar aquests objectius de manera transversal?

Tot depèn de trobar els punts en comú, cosa que no és complicada, i de trobar les accions a desenvolupar conjuntament, cosa que és més complicada. De moment, per posar un exemple, s’ha trobat un punt d’unió entre el Fòrum agrari i el Fòrum d’ensenyament, en el que respecta als horts escolars. Jo crec que, per poc que hi treballem, ens ha de ser fàcil trobar punts en comú amb el Fòrum de turisme, en termes de comercialització, i el Fòrum de cultura, en termes de divulgació i reflexió sobre els valors del nostre paisatge.

Com dèiem, els diferents fòrums ja treballen, però els particulars i les entitats interessades s’hi poden sumar.

Sí, i tant. Sumar-s’hi és tan fàcil com assistir a reunions, estar informat pels xats o participar en les accions de divulgació. Cal arribar a més gent, escoltar les seves inquietuds i engegar accions útils i visibles, que tinguin incidència en el teixit productiu i social.

Aquesta entrada s'ha publicat a General. Bookmark the permalink.