Gérard Collin, expert de la UICN, visita el Priorat per conèixer el paisatge de la candidatura i l’estat de redacció del dossier

Aquesta darrera setmana ha visitat el Priorat Gérard Collin, expert de la UICN (entitat que assessora la UNESCO en temes de patrimoni natural). Prioritat l’ha convidat per fer-li conèixer en directe el paisatge de la candidatura i explicar-li l’estat de redacció del dossier. L’objectiu de la visita és aportar als treballs de la candidatura una visió experta i alhora externa que ajudi a afinar determinats aspectes, gràcies a la seua llarga experiència en la direcció i avaluació de candidatures.

Des de la coordinació de la nostra candidatura, es va preveure la creació d’un consell assessor format per alguns especialistes de diferents àmbits que, en una darrera etapa, ens aportessin la seua visió crítica dels continguts del dossier i de l’adequació als requeriments de la UNESCO d’una banda i a la realitat del nostre paisatge agrícola de l’altra.

2016-03-24 16.11.43

Durant tres dies intensos, el nostre convidat s’ha reunit amb els coordinadors d’àrea del grup redactor del dossier perquè, sobre el terreny, li anessin desgranant els valors i atributs del paisatge que presentem per a ser inscrit a la Llista del Patrimoni Mundial. També hem pogut comptar amb la participació entusiasta de persones dels diferents pobles que hem visitat, totes coneixedores del seu entorn immediat, que han estat guies impagables a l’hora de transmetre l’autenticitat del territori i del seu paisatge i alhora copsar el lligam i el fort sentiment identitari de les persones que viuen i fan aquest paisatge. Igualment, els contactes amb representants de l’administració local i comarcal han permès transmetre-li la implicació imprescindible de les institucions en el projecte de candidatura, en tant que mecanisme de posada en marxa d’un sistema de gestió que asseguri un model territorial propi i coherent amb els valors del nostre paisatge cultural.

El patrimoni de la pedra seca, el mosaic agrari i la manera com les diverses activitats humanes i de conreu s’han anat implantant en una terra antiga, conformada també per un interessantíssim mosaic geològic, són part important del contingut de la visita. Els camins rals, els graus, les passejades per ermites, comes, costers i bancals. La visita a les mines, a un jaciment arqueològic, a algun poble i cooperativa, les tertúlies i els àpats compartits han estat rics en intercanvi i aprenentatge. Per tot això, el balanç ha estat molt profitós i en els propers mesos rebrem la visita d’altres assessors per tal de poder tenir les seues aportacions en la recta final de redacció del dossier.

2016-03-25 10.24.46

Aquesta entrada s'ha publicat a General. Bookmark the permalink.