La candidatura, sentit i oportunitat

 

Fa pocs anys, al Priorat vam tenir un somni: que la comarca fos inscrita, com a paisatge cultural, a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. I anys després, a dia d’avui, som plenament conscients que la idea no és cap somni forassenyat. Volem i podem.

El treball de tot aquest temps, cuit a foc lent, ja ha donat els primers fruits, com ho evidencia, per exemple, la declaració institucional del Parlament de Catalunya donant suport a la candidatura del Priorat l’abril de 2012.

Hem fet molta feina els darrers anys, coordinada des de l’associació PRIORITAT, filla de la societat de la comarca[1].

El mes de maig del 2013, la Generalitat de Catalunya dóna el vistiplau a l’avantprojecte que fonamenta les bases del dossier definitiu, i es fa seva la candidatura per tal de defensar-la davant del Consejo del Patrimonio Histórico de Madrid, que l’ha d’incloure a la llista indicativa de l’Estat Espanyol, pas previ a la presentació a la Convenció del Patrimoni Mundial.

La candidatura que presentem com a paisatge cultural il·lustra un territori que va més enllà del perímetre físic estricament delimitat i exemplifica uns valors immaterials, de coneixements i pràctiques que esdevenen paradigmàtiques d’un patrimoni compartit. Una candidatura que complementa, a més, l’altra proposta que des del govern s’impulsa, en l’àmbit del patrimoni immaterial: la candidatura de la cuina catalana.  Una paisatge agrícola, viu i dinàmic com el nostre aporta elements i ingredients primordials a aquest patrimoni intangible.

Ara toca, també, avançar en la redacció del dossier definitiu: el què, el com i tots els perquès que la UNESCO requereix als aspirants a Patrimoni Mundial.

És l’hora de la veritat. De l’entusiasme. De seguir sumant forces. És el moment del salt de trampolí.[1] ANNEX 1 Cronologia del procés de generació del projecte de candidatura

Aquesta entrada s'ha publicat a General. Bookmark the permalink.