Les pintures rupestres de Capçanes

“Mitjans de juliol. Fa una calor que empesta i les cigales no callen en aquest barranc de la comarca del Priorat, prop del poble de Capçanes. Amb l’ajut d’una lent de dos augments, el restaurador –de nom Eudald Guillamet– observa amb atenció l’abric de roca calcària que té just al davant i on s’intueixen mínimament algunes figures humanes que un calc previ ja ha certificat com a pintures rupestres. Té l’encàrrec de consolidar i netejar la pintura tot el que sigui possible, i l’esperen un centenar d’hores de paciència, suors –l’estiu ens ha deixat dies d’una xafogor insuportable– i treball a base de coto fluix, pinzells, aigües destil·lades i de baixa mineralització i unes bones puntes de diamant”.

capcanes-2Així comença l’article que la revista Sàpiens dedica aquest mes de novembre (núm. 175) a les pintures rupestres de Capçanes i que se centra, especialment, en la descoberta i restauració d’una d’aquestes obres d’art, que retrata l’escena dinàmica d’una matança humana de fa uns quants milers anys (entre 6.000 i 8.000 abans de Crist) i que és tota una raresa en l’art llevantí.

“La matança”, però, és tan sols l’obra diguem-ne mestra d’una concentració de jaciments excepcional en el terme de Capçanes, que es van començar a documentar l’any 2008. Són un conjunt de dinou jaciments, en alguns casos a tocar els uns dels altres i situats exclusivament en tres barrancs, camí de la serra de Llaberia. En total, són més de 150 figures humanes. És la troballa de pintures rupestres més gran dels últims 35 anys. “El realment sorprenent és la concentració en un espai tan reduït”, diu Josep Castells, cap de la secció d’Informació i Estudis del Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat.

capcanes-1

Aquesta entrada s'ha publicat a General. Bookmark the permalink.