Blog

Els valors dels paisatges agrícoles

Fa gairebé un any, el maig de 2019, la Cartoixa d’Escaladei acollia el Simposi internacional “Paisatge, Agricultura i Dona”. El Simposi pretenia crear lligams i col·laboracions entre paisatges, iniciatives i projectes que treballen pel reconeixement de models agrícoles que posen de manifest la viabilitat de sistemes que s’adeqüen a la idiosincràsia dels territoris, són respectuosos amb els seus valors i procuren una vida digna a les persones que els habiten i els construeixen dia a dia.

En aquesta entrada, recuperem la ponència que obria el simposi: “Els valors dels paisatges agrícoles. El cas del Priorat-Montsant-Siurana”, a càrrec de Joan Reguant, coordinador de la Candidatura Priorat-Montsant-Siurana i president d’ICOMOS Andorra.

En el context de crisi actual, en el que s’apunta que els grans poders econòmics mundials han propiciat l’aparició de noves malalties a l’haver convertit l’agricultura en una indústria destructiva d’ecosistemes, la defensa que fa Joan Reguant de l’agricultura de petita escala pren tot el sentit: aquest model assegura la relació personal, respectuosa i coherent entre les persones i la terra, en garanteix la diversitat i demostra la viabilitat en termes mediambientals, socials i econòmics.

Ja que Reguant posa d’exemple com a model d’agricultura de petita escala el cas del Priorat, un cop més reivindiquem la feina feta fins ara, que ens ha permès prendre consciència del valor i potencial del paisatge cultural agrícola del Priorat, i ens ha esperonat a proposar models de governança propis en pro d’un futur sostenible i respectuós.