Blog

La Dieta Mediterrània al Priorat

APORTACIONS DELS SOCIS – Rosa Subirats, metgessa del CAP de Falset

El rebost de les famílies dels pobles, des de fa molts i molts anys ha estat ple d’aliments provinents de la seva pròpia producció. I d’altres aliments d’elaboració casolana: conserves, productes macerats o conservats en sal o oli.

Es tracta de productes de l’any, de recent elaboració, sense conservants, totalment ecològics, dels quals, avui en dia en diríem de km 0.

Les llets, formatges, ous i carns també eren de la casa o del veïnat.

Es feia el pa al forn del poble i s’emmagatzemava l’oli d’oliva verge extra de la pròpia collita a casa. També ha estat important l’existència de petits cellers a casa on es produïa vi ranci, mistela, a més de vinagre i vi.

Les cooperatives lideren actualment la producció de l’oli d’oliva verge extra, el vi, els fruits secs (unes més que altres). Hi ha molts cellers i productors de vi, i algun que altre molí d’oli privat.

El pagesos cultiven verdures i hortalisses i diferents arbres fruiters per al consum familiar i per a vendre. Aliments propis de la temporada.

Gràcies a tota aquesta producció alimentària local, quasi tothom segueix una dieta mediterrània de manera natural i per costum, a la qual s’unia la saviesa de menjar adequadament i fer exercici que formava part de la normalitat del dia a dia.

Les famílies, amics i grups es troben per menjar i beure junts. Per compartir fets del dia, o bé fer tertúlies, celebracions, festes… Per tant, el fet de compartir els aliments té un valor familiar, social i cultural.

Esta seria l’essència dels pobles de la Mediterrània.

Avui dia el significat de la paraula dieta s’associa més a “conservar la salut, preservar la bellesa” i té un cert component estètic…. Però si ens endinsem en la història del significat de la paraula dieta què ens trobem? Que ve del grec Diaita, que correspon “a manera de viure, equilibri en estils de vida o règim de vida del dia a dia”.

Coneixem altres significats: com ara, acte assembleari per deliberar o legislar; remuneració per desplaçaments i manutenció “pagar dietes”. O també tenim els dietaris per les anotacions del dia, compres , despeses… Els cronistes aragonesos del segle XV escrivien en un llibre els esdeveniments o notícies del dia. Ara tenim els diaris.

Per resumir, en els diferents significats de la paraula dieta, en tots, hi ha un fil comú que fa referència al dia a dia.

Tornant a la nostra dieta mediterrània basada en productes frescos, locals i de temporada, podem dir que és un model excel·lent de vida saludable i que es complementa amb una base de sociabilitat. Forma part del nostre patrimoni cultural evolutiu, dinàmic i vital del dia a dia.

SEREM CAPAÇOS DE CONSERVAR-LA?

Enllaç relacionat: Amed, Alimentació Mediterrània.