El 17 de juny se celebra la segona edició del Dia del Paisatge. Tindrà lloc a Escaladei, però amb Ulldemolins s’iniciarà una itinerància simbòlica per tots els pobles del Priorat, un en cada edició. En parlem amb Sergi Méndez, regidor d’Ulldemolins i coordinador de les activitats del poble durant el proper Dia del Paisatge.
Ulldemolins és el primer poble convidat al Dia del Paisatge. Com ho viviu?
Ho estem vivint amb moltes ganes. Quan ens van comentar la possibilitat de ser el poble convidat ens va fer molta il·lusió, però alhora ens va generar certs nervis. Ens preguntàvem què fer i què mostrar a la resta de la comarca. Ser els primers és una responsabilitat molt gran. No tenim cap referent, però això també és una porta oberta a la imaginació. Esperem estar a l’altura.
Quins valors d’Ulldemolins voleu acostar els assistents durant el Dia del Paisatge?
Basant-nos en el catàleg de valors del poble que vam realitzar durant l’elaboració del Pla de Gestió, hem seleccionat allò que ens caracteritza i que, potser, no és tan conegut. Com la jornada tracta dels valors i de l’empoderament de les persones que vivim a la comarca, vam pensar que els valors i la gent d’Ulldemolins haurien de ser l’eix de la nostra presentació.
Com no podem portar els valors materials del poble cap a Escaladei, vam creure oportú acostar els valors immaterials. Ulldemolins és prou conegut pel seu entorn màgic i per la seva gastronomia (i això també hi serà present), però també alberga un patrimoni cultural únic i manté un dinamisme econòmic i social que sovint passa desapercebut a la resta de la comarca i, no cal dir-ho, a la resta del país. És un poble que manté una vida comercial i econòmica força activa, que té emprenedors i emprenedores que porten el nom del poble arreu, que compta amb una desena d’entitats que s’arromanguen quan cal treballar plegats, que té un projecte d’escola rural que guanya alumnes cada any… Aquests són els actius que volem acostar als nostres veïns de la comarca.
Ens podries fer cinc cèntims del que teniu preparat?
No desvetllarem molt, però la idea és fer festa a través del patrimoni immaterial del poble: música i gastronomia. Farem gresca i gaudirem d’un bon àpat tradicional d’Ulldemolins a la manera com ho fem durant la Diada de la Truita amb Suc, l’esdeveniment més conegut del poble.
Serà la canalla, el seu futur, qui introdueixi els assistents de la jornada als valors d’Ulldemolins i jugarem amb els dos espais del Dia del Paisatge (Cartoixa i Conreria) per crear un relat on les persones són les protagonistes. Comptarem amb la participació d’entitats com l’AMPA, emprenedores com la Fonda Toldrà i el Roger Bessó (fotògraf i creador audiovisual), la cooperativa, les botigues, els productors i productores. Com et deia, volem impregnar la jornada de moviment i celebració.
Durant la jornada, els assistents seran partícips del patrimoni immaterial del poble. Fins a quin punt creus que és conegut o desconegut aquest patrimoni per la resta de la comarca?
M’atreviria a dir que Ulldemolins és un poble desconegut per a la resta de la comarca. És l’últim, a la frontera, i queda amagat darrere del Montsant, el límit psicològic del Priorat. Aquest aïllament genera la percepció de llunyania, de distància… Tot i això, som un dels pobles més grans del Priorat. La gent se sorprèn quan ens visita perquè encara mantenim botigues, farmàcia, fins i tot oficina bancària!
Això sense parlar de les festes i els costums, molt nostres i que fa anys que no surten d’aquí. El patrimoni immaterial com ara la música o la dansa s’està perdent. Per això volem mostrar-ho. Donar-ho a conèixer és una manera de recuperar i de tenir voluntat de preservar-ho.
Creus que el Dia del Paisatge és una bona oportunitat perquè coneguem i ens impregnem del ric patrimoni que atresora cada poble?
Per descomptat! No en tenim cap dubte. La iniciativa s’ho val i esperem que la nostra experiència serveixi per engrescar la resta de municipis a participar-hi. Tant de bo arribi la 24a edició del Dia del Paisatge per repetir i veure com ha canviat tot. I per veure en què ens hem convertit 23 anys després d’engegar-ho tot.
Aquest 2018 se celebra l’Any Amigó. Per a qui no conegui la figura de Jaume Amigó, ens en pots fer una breu aproximació?
Jaume Amigó va néixer a Ulldemolins el 26 de setembre de 1518 i va morir el 1590 a Barcelona. Fou un important eclesiàstic i el principal impulsor de les primeres obres arquitectòniques renaixentistes a Catalunya; cal destacar que l’església de Sant Jaume d’Ulldemolins fou la primera d’aquest estil en acabar-se.
Amigó va exercir com a tracista i arquitecte, tasca que compaginava juntament amb la de visurador d’obres, conseller de projectes i la seva extensa obligació eclesiàstica. L’any 1547 va ser nomenat rector de Tivissa (Ribera d’Ebre), càrrec de gran consideració pel bisbat de Tortosa, on hi va romandre gairebé uns cinquanta anys fins a la seva mort. La seva formació en l’àmbit artístic hauria estat sobretot de nivell autodidàctic ajudat pels tractats de Vignola, Vitruvi, Alberti, Palladio, Rusconi, Serlio, Philibert de l’Orme i Labacco. I de manera destacable, els coneixements i la influència dels viatges que va fer a Roma, que el van ajudar a conèixer de primera mà l’estètica i els principis del renaixement arquitectònic.
Jaume Amigó és un pioner, un innovador, l’impulsor d’allò que després es coneixerà com “Escola del Camp”, que portarà el renaixement per tot el territori de Tarragona i la resta del país. Val a dir que la façana del Palau de la Generalitat, seu del govern del país i emblema de l’art renaixentista català, és obra del Pere Blai, deixeble d’Amigó i constructor també de l’església de Cornudella. El llegat d’Amigó és molt important, i va néixer en aquest racó del món que és Ulldemolins!
Què teniu preparat a Ulldemolins per celebrar aquest Any Amigó?
Durant el 2018, l’Any Amigó es projecta com una oportunitat per rellegir la història i comprendre què va passar el segle XVI a Ulldemolins quan es construeixen l’església de Sant Jaume i l’ermita de Santa Magdalena. Amb la celebració de l’Any Amigó es pretén donar a conèixer la transcendència d’una figura cabdal per entendre el renaixement a Catalunya.
L’Any Amigó vol ser un viatge en el temps, un viatge de 500 anys endarrere per redescobrir com ens arriben a Catalunya les idees d’Itàlia i una nova concepció del món, idees sobre les quals es bastirà una època pròspera i culta al llarg dels segles XVI i XVII. Arquitectura, música, gastronomia, cultura sacra i popular se sumaran a un reguitzell d’actes que volen servir per assentar un patrimoni que cal reivindicar: el llegat de Jaume Amigó i l’Escola del Camp en el renaixement a Catalunya.
En el marc d’aquest any dedicat a la figura d’Amigó i el renaixement també es projecta l’organització d’una jornada de conferències en el marc del simposi “El renaixement a través d’Antoni Agustí i Jaume Amigó”, comissariat pe Xavier Climent. I el repte més gran plantejat: el disseny i posada en marxa de la Ruta Amigó, que hauria de servir per consolidar la projecció del patrimoni arquitectònic d’Ulldemolins i altres poblacions on Jaume Amigó i els seus deixebles van treballar: Tarragona, La Selva del Camp, Tivissa, Cornudella de Montsant o Barcelona. Finalment, després del que es preveu un any intens, farcit d’actes i descobertes, la idea d’una exposició documental de caràcter itinerant sembla prendre força a tall de clausura.
Tota la informació referent a la commemoració es pot consultar al web www.anyamigo.cat i a les xarxes socials. I cal fer esment també a què l’Any Amigó compta amb el suport del Consell Comarcal del Priorat, la Diputació de Tarragona, la Generalitat i d’entitats com Prioritat.