Blog

“Caminem junts cap a la declaració”

Amb aquest encapçalament la majoria de centres educatius de la comarca (14 de 17) van fer palès el seu compromís amb el projecte que treballa per tal la comarca del Priorat sigui declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO. I això, no és només un titular per quedar bé, això va més enllà i el que vol no és només reconèixer el paisatge en el qual vivim, sinó reconèixer-nos com a part d’aquest paisatge, i per tant, també com a part d’aquest patrimoni.

Des de les escoles sempre s’ha cregut en el coneixement de l’entorn com a eina fonamental de l’aprenentatge significatiu, de les vivències personals dels alumnes, que són, els futurs ciutadans d’aquesta comarca, per la qual ara tots treballem.

Però abans de continuar, permeteu-me una mica d’història. Fa uns tres anys es va iniciar un projecte educatiu que es deia “Priorat: art, paisatge i escola” en el qual van participar moltes escoles; després vingué el projecte “Els camins a l’escola” fruit del seminari de medi ambient que ja treballava aquests temes des de feia temps. Algunes escoles, arran d’aquest projecte, van apadrinar camins del seu poble, cosa que feia que haguessin de conèixer, treballar, arreglar, passar, netejar, aquest camí. Vocabulari de partides, de plantes, animals; visions del comerç antic, rutes recuperades, oficis en desús; tot formava part d’aquest apadrinament, d’aquesta comunió dels escolars amb el seu paisatge. I ja sabeu la dita: “qui coneix, estima” i això és el que fan els alumnes de les diferents escoles i l’institut que participen en aquests projectes al voltant del paisatge del Priorat i de suport a la candidatura.

Durant el mes de març i abril s’han fet trobades amb ensenyants de la comarca per tal de crear un Grup de Treball d’Educació per tal donar suport a Prioritat i a la candidatura a patrimoni. En un d’aquestes trobades es va voler significar ideant una proposta oberta a tots els centres educatius amb el nom de “Caminem junts cap a la declaració”. Aquesta proposta es va desenvolupar entre l’1 al 5 de juny d’enguany i cada escola va escollir el tipus d’activitat relacionada amb el paisatge i el medi ambient que faria per tal de donar suport a aquesta iniciativa.

Si voleu veure les activitats concretes de cada centre, podeu entrar a les fitxes de les escoles que hi han participat.