Blog

Carme Barberà: “És molt interessant posar en valor el model escolar que tenim, arrelat al territori però amb una visió oberta, connectada amb el món”

IMG-20191122-WA0001El Castell de Falset acollirà el dissabte 30 de novembre la tercera edició del Dia del Paisatge del Priorat. En el transcurs d’aquesta iniciativa, que naix durant el procés de la candidatura del Priorat a la UNESCO i s’emmarca en el desplegament del Sistema de Gestió del paisatge, es dona veu de manera específica als diferents Fòrums que s’han anat creant (Fòrum agrari, Fòrum d’ensenyament, Fòrum de turisme i Fòrum de cultura). En aquesta ocasió, parlem amb Carme Barberà, mestra jubilada amb una llarga trajectòria en l’escola rural i membre del Fòrum d’ensenyament.

Quin és el propòsit del Fòrum d’ensenyament?

En un primer moment, el Fòrum d’Ensenyament es va plantejar com un espai de trobada entre els ensenyants de la comarca i altres persones vinculades al món de l’ensenyament. El propòsit era tirar endavant iniciatives que afavorissin el coneixement del territori entre els xiquets i xiquetes de la comarca. D’aquest propòsit n’ha sorgit, per exemple, “Coneguem el Priorat”, una iniciativa que aquest curs arriba a la seva quarta edició.

A banda d’això, hi ha més temes damunt la taula. No és així?

Sí, per descomptat. Actualment hem obert l’anàlisi i el debat als ajuntaments i les Associacions de Mares i Pares, per tractar de manera conjunta l’estat de les escoles i instituts del territori pel que fa a centres oberts, matriculació i serveis com menjador, acollida i transport, entre altres. I també, i això és molt important, per parlar sobre el nostre model d’escola rural. És un model pedagògicament molt vàlid per a mantenir i difondre de manera integrada en el model de territori que pretenem.

Qui forma part del Fòrum d’ensenyament?

Com deia anteriorment, inicialment en formaven part els i les mestres de les diferents escoles, Zones Escolars Rurals i instituts, així com representants del Servei Educatiu del Priorat i també de Prioritat i l’Oficina del Paisatge. Actualment hem mantingut trobades amb ajuntaments, Associacions de Mares i Pares i altres agents del món educatiu de la comarca, i alguns ja s’hi han sumat.

Per tractar, entre altres i com deies, la qüestió de l’escola rural.

Sí. És molt interessant posar en valor el model escolar que tenim, arrelat al territori però amb una visió oberta, connectada amb el món. També cal veure quines perspectives de futur se’ns presenten per tal de buscar les solucions que afavoreixin el manteniment de les escoles als pobles i l’arrelament dels xiquets i xiquetes i joves al territori. Això és fonamental per tenir una comarca viva. Hem de seguir treballant en un model d’escola moderna i oberta al món que posi en valor un model territorial per viure.

Com també apuntaves anteriorment, aquest curs es durà a terme la quarta edició de “Coneguem el Priorat”.

Sí. Entenem que és una iniciativa molt interessant. L’objectiu del “Coneguem el Priorat” és que els i les alumnes de tercer i quart d’Educació Primària coneguin pobles de la comarca, guiats per altres nois i noies de quart d’ESO dels Instituts de Falset i de Cornudella.

En les edicions passades i en l’actual ens hem centrat en pobles on l’escola es troba tancada, perquè consideràvem que potser eren els pobles més desconeguts. El primer any va ser La Vilella Alta, el segon va ser Margalef, el tercer va ser La Torre de Fontaubella i enguany toca La Figuera.

Quin tipus de coneixença planteja “Coneguem el Priorat”?

En primer lloc, cal dir que no es tracta d’una coneixença turística. Intentem que les activitats i tallers  que es plantegen durant la jornada ajudin a conèixer el poble, aspectes que el diferencien o el fan singular, persones del lloc que aporten les seves experiències, etc. En definitiva, volem que, durant la jornada de “Coneguem el Priorat”, els i les alumnes es converteixin en uns membres més del poble que visiten.

En aquest sentit, estem molt satisfets amb l’experiència, tot i que sabem que hi ha aspectes a millorar. Ho intentarem ja per a la pròxima edició, que serà a La Figuera.

Tot i que hi ha quatre fòrums sectorials, pot haver-hi objectius generals i específics compartits. Es poden treballar aquests objectius de manera transversal?

Sí, és clar. La possibilitat de plantejar-se objectius compartits és molt interessant i està a la nostra agenda. Per part del fòrum agrari hi ha hagut col·laboració amb les escoles, assessorant sobre els horts escolars i fent xerrades sobre varietats d’hort autòctones.

Pensem continuar per aquesta via, i creiem que estaria bé poder fer una trobada específica de tots els fòrums per compartir les experiències, el moment en què ens trobem cada un i marcar-nos actuacions compartides.

De fet, el Dia del Paisatge, on es presenten les diverses accions que s’estan duent a terme per part dels fòrums, ja és un esdeveniment en el qual s’intenten propiciar aquestes possibles actuacions conjuntes i/o compartides.