Blog

3a edició del Dia del Paisatge del Priorat

El Dia del Paisatge del Priorat és una jornada oberta a tothom i amb voluntat participativa, que té com a objectiu ser un espai de trobada, reflexió i debat anual sobre tot allò que, especialment des dels diferents fòrums sectorials, s’està fent a la comarca al voltant de la gestió del seu paisatge cultural.

La tercera edició del Dia del Paisatge del Priorat, enguany excepcionalment, se celebrarà el matí del dissabte 30 de novembre i tindrà lloc al Castell de Falset. Cal recordar que la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat va decidir ajornar la celebració, ja que en la data prevista, el 26 d’octubre, es va convocar una gran mobilització social a Barcelona, en rebuig a la sentència contra els presos polítics catalans, i els organitzadors van adherir-se a la convocatòria.

El Dia del Paisatge del Priorat se celebra des de fa tres anys, i té com a objectiu ser un espai de trobada, reflexió i debat anual sobre tot allò que, especialment des dels diferents fòrums sectorials, s’està fent a la comarca al voltant de la gestió del paisatge cultural del Priorat. Aquesta iniciativa neix durant el procés de la candidatura del Priorat a la UNESCO, un projecte que segueix actiu, i s’emmarca en el desplegament del Sistema de Gestió del paisatge, que s’està duent a terme des de tots els àmbits, institucionals i socials.

El programa d’aquesta tercera edició del Dia del Paisatge s’iniciarà a les 9.00 h del matí amb la inscripció dels assistents i prosseguirà amb la presentació i la benvinguda institucional. A les 9.30 h, serà el torn per posar en comú els fòrums sectorials: Fòrum de Turisme, Fòrum Agrari, Fòrum d’Ensenyament i Fòrum de Cultura. Tot seguit, en relació amb el fòrum de cultura, a les 10.45 h, es projectarà la pel·lícula del Most Festival Anatomia dels Sentits, de Sara Farré i Santiago Redondo. A continuació, a les 11.15 h, tindran lloc dos ponències i un debat sobre la transició energètica als pobles. Hi intervindran Maria Crehuet, qui parlarà sobre l’experiència en micropobles, i Josep Subirana, qui exposarà l’experiència d’Avià. La tercera edició del Dia del Paisatge del Priorat es clourà a partir de les 12.15 h, amb un debat final.

La Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat de Priorat-Montsant-Siurana, organitzadora del Dia del Paisatge del Priorat, la formen una vintena d’entitats i d’institucions públiques i privades, entre les quals hi ha el Consell Comarcal del Priorat, els ajuntaments, diversos departaments de la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’associació Prioritat, que aglutina el teixit social i cultural de la comarca. Des d’un punt de vista jurídic i funcional, l’òrgan s’integra en l’estructura del Consell Comarcal del Priorat.