Blog

CONEGUEM LO PRIORAT 2020-2021

Una edició especial en un curs diferent 

Coneguem lo Priorat” una iniciativa ja consolidada, sorgida durant les sessions de treball fetes, en el marc del Pla de Gestió de la candidatura a Patrimoni de la Humanitat, impulsada pel Fòrum d’Ensenyament de la comarca que té com a objectius la coneixença per part dels alumnes i mestres dels atributs i els valors materials i immaterials que caracteritzen els pobles de la comarca; el prendre consciència de la importància del paisatge del Priorat per a valorar-lo, al mateix temps que fomentar les relacions interpersonals a través de les diferents activitats i també treballar la relació entre alumnes de primària i secundària. 

Les edicions que s’han dut a terme des del seu inici ens han portat a fer una coneixença directa de La Vilella Alta, Margalef i a La Torre de Fontaubella.  Pobles acollidors de les edicions que han col·laborat i han participat activament per a fer possible aquesta tasca educativa.

El passat curs, estava programat el treball i descobriment de La Figuera però es va ajornar degut a la situació de la pandèmia.

Aquest curs 2020-21, des de la coordinació del Fòrum d’Ensenyament s’ha plantejat reprendre el Coneguem amb una altra fórmula organitzativa perquè encara continua sent impossible el desplaçament in situ de tots els participants.

A diferència dels altres anys que el Coneguem es feia en un sol dia, enguany, per tal d’adaptar-nos a les possibilitats i realitats dels dos centres amb alumnes d’educació secundària, la jornada se celebrarà en dos dies diferents. Així, en aquest curs especial, les activitats preparades es duran a terme a l’Escola de cada poble els dies 12 i 14 de maig.

Per començar, i com cada any, s’ha fet una xerrada informativa sobre el Projecte als alumnes de la ESO de l’Institut Priorat, a Falset i de l’Institut Escola Corbatera a Cornudella.  A partir d’aquest moment, es planifiquen, als dos centres, unes investigacions i activitats de descoberta dirigides als xiquets i a les xiquetes de les Escoles.

D’aquesta manera, els nois i les noies de l’ESO, coordinats pels seus professors i  professores, dissenyaran en grup i, si pot ser, per pobles de procedència, les activitats que s’hauran de fer a les Escoles dels pobles respectius sobre la descoberta del poble de cada escola.

El matí del dimecres 12 de maig, els alumnes de la ESO faran una trobada virtual que els posarà en contacte amb cada una de les Escoles, per tal de posar en situació, explicar, comentar i preparar les activitats que els alumnes de primària faran.

A la tarda del mateix dimecres, els alumnes de les ZER’s de l’Aglà, Baix Priorat, Montsant, les Vinyes, i l’Escola Antoni Vilanova duran a terme l’activitat amb els mestres i, on sigui possible, acompanyats i dirigits pels nois i noies de la ESO, del poble, que han preparat la jornada.

El divendres 14 de maig serà el torn de les escoles de la ZER Montsant-Serra de Prades En aquest cas, totes les activitats estaran dirigides en persona pels alumnes de l’Institut Escola Corbatera de Cornudella de Montsant.

Es preveu fer una recollida de fotografies, vídeos i altres materials gràfics i/o visuals de les activitats dutes a terme sobre la descoberta d’aquesta edició de Coneguem lo Priorat, amb l’objectiu de difondre l’experiència a través de les xarxes o en una web per compartir-la entre les Escoles participants i la resta de la comunitat.

Continua així, viu, l’objectiu de coneixença i posada en valor dels elements materials i immaterials de les nostres poblacions, però en aquest moment, en comptes de centrar-ho en un poble concret, obrint el marc adaptant-nos a la situació del moment.