Blog

L’exposició «La cultura oral dels paisatges culturals agraris de l’Euroregió Pirineus Mediterrània» arriba a Escaladei

Aquest estiu es podrà visitar a la Cartoixa d’Escaladei l’exposició «La cultura oral dels paisatges culturals agraris de l’Euroregió Pirineus Mediterrània», produïda per l’Institut Ramon Muntaner en el marc del projecte de l’Euroregió Pirineus Mediterrània que porta el mateix títol.

L’exposició és el resultat del projecte de l’Euroregió Pirineus Mediterrània titulat «La cultura oral dels paisatges culturals agraris de l’Euroregió Pirineus Mediterrània», en el que hi han participat el Consell de Mallorca, l’Institut Ramon Muntaner, Prioritat, Mairie de Roquefort-sur-Soulzon i Le Saloir.

El projecte s’inicià al maig de 2019 i finalitzà al febrer de 2021. L’objectiu principal ha estat documentar, posar en valor i donar a conèixer els elements immaterials lligats als processos de transformació paisatgística que han derivat dels canvis en l’agricultura i els processos productius.

Els paisatges agraris elegits per a l’estudi han estat el Pla de Sant Jordi de Mallorca, El Rayon de Rocafort d’Occitània, i el paisatge del Priorat com a representant de Catalunya.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és pòster_difusió-Expo-Euroregió-CARTOIXA-DESCALADEI-517x1024.jpg

En el cas del Priorat, la recollida de la informació del projecte es va fer a través d’entrevistes orals semi-dirigides d’una durada d’aproximadament dos hores. Hi van participar Manel Sales, canyisser dels  Guiamets; Josep Maria Masip “Cateri”, margener de la Vilella Alta; Alba Porqueres, llauradora de Poboleda; Emili Arbonès, baster de Falset; Carme Simó, pagesa de Bellmunt; i Joan Vaqué, palmer de la Vilella Baixa.

A part de l’exposició, el contingut de les entrevistes quedarà documentat a l’Inventari del patrimoni cultural i immaterial del Priorat.

En el marc del projecte, s’han celebrat tres jornades tècniques que a causa de la pandèmia s’han fet de manera virtual. Així mateix, l’exposició s’inaugurà per primer cop en un acte públic al Castell de Falset el dia 20 de febrer del present any. Podeu veure el vídeo de l’acte en aquest enllaç.

L’exposició consta de 13 roll-ups i estarà a la disposició dels ajuntaments, entitats i centres d’estudis que vulguin acollir-la als seus municipis. Per a més informació o per a sol·licitar-la podeu enviar un correu electrònic a xarxaprioritat@gmail.com o info@irmu.org.  

Per a més informació del projecte en podeu consultar la pàgina web: https://copcade.conselldemallorca.cat/

A Escaladei, l’exposició hi estarà del 14 de juny al 5 de setembre de 2021, i serà visitable en horaris d’obertura de la Cartoixa.