Blog

Incendis, crisi climàtica i crisi socioeconòmica

Massa sovint, el focus informatiu se centra de manera summament exhaustiva en fets puntuals, provocant durant uns dies una allau d’informació que és gairebé impossible de digerir. Però un cop aquests fets puntuals han passat, el focus informatiu desvia la seva atenció, i aquelles qüestions que durant un temps han estat el pa de cada dia passen a un segon, tercer o quart pla (o directament queden en l’oblit).

Per tot plegat, creiem que és oportú recuperar i tenir sempre presents reflexions com les de Marc Castellnou, cap dels GRAF. En aquest cas concret, recuperem l’entrevista que va concedir als Matins de TV3 després de ser testimoni dels incendis que el passat gener van cremar bona part dels boscos d’Austràlia.

Més enllà del fet concret, Castellnou centra la seva anàlisi en el nou escenari que planteja el canvi climàtic, del qual aquests incendis, com altres que s’han produït a Europa i a tocar de casa nostra (a La Torre de l’Espanyol sense anar més lluny), en són una conseqüència directa. Castellnou parla amb claredat d’aquesta problemàtica i de com, en el cas concret dels incendis, la solució depèn en gran part de la gestió del paisatge, una gestió que cal afrontar com a societat i en un context en el qual s’ha descuidat el rerepaís i el mosaic agrari. De fet, la coincidència d’una crisi climàtica i una crisi socioeconòmica defineixen l’abast del problema.