Blog

La pagesia jove del Priorat

Som a la recta final de l’any 2023 i la terra està eixuta. Fa mesos que no plou i si no ho fa aviat estarem amb l’aigua fins al coll. Al Priorat ja hi estem acostumats a la falta d’aigua però si el futur sempre és incert ara sembla que cada cop ho serà més.

Més enllà dels fenòmens climàtics sabem que la nostra terra és dura, que viure-hi no sempre és fàcil, que la feina mai s’acaba, i que el context no ens és favorable. Malgrat que a les últimes dècades el vi ens ha situat al mapa, malgrat que des de fa uns anys la vida rural torna a ser tema de debat i objecte de lloances, la comarca encara està en risc de despoblament.

Això és: en general als nostres pobles hi falta gent. I si hi falta gent encara hi fa més falta gent jove. I per si no ni hagués prou en que no hi hagi ni gent ni joves a la llista encara hi ha una altra mancança: els joves pagesos.

Hi ha joves pagesos al Priorat? I pageses? I pastors i pastores?

Doncs sí. Al Priorat encara hi ha gent jove que es dedica a la pagesia o que en un futur no molt llunyà vol fer-ho. Són pocs i estan repartits per la comarca, i són ben diferents els uns dels altres perquè en una comarca plena de diversitat com la nostra no podia ser d’altra manera.

En aquest cas la diferència no és problema perquè després d’unes quantes trobades i xerrades uns quants joves prioratins que viuen de la terra, a la terra i amb la terra han trobat allò que els uneix: una geografia compartida, les ganes de treballar d’un mateix ofici, l’esperança de poder seguir fent-ho el dia de demà… i un seguit de traves, obstacles i entrebancs que fan que dedicar-se al sector primari sigui més que complicat.

Són joves però tenen les coses clares i són més tossuts que una mula de les que llaura costers empinats. Per això i per tot plegat ara volen donar la cara i començar a explicar qui son, què fan i què volen, i necessiten que tu dediquis dos minuts del teu temps a escoltar.

Sí, per començar només necessiten dos minuts per a escoltar i mirar. Estigueu atents a les xarxes que ben aviat, abans que s’acabi lo novembre, veureu de què va la cosa… I ja veureu que al final direu un aplaudiment pels joves que treballen la terra i que volen seguir al Priorat.