Haureu llegit més d’un cop en aquest bloc que el procés de candidatura entrava “en una fase decisiva”. Altre cop ho tornareu a llegir, i no serà perquè abusem d’aquest adjectiu, sinó perquè d’etapes decisives, en aquest procés que vam endegar l’any 2007, n’hi ha hagut i n’hi haurà.
De fet, avui volem plantejar a grans trets les dates (decisives) del calendari que tenim per endavant, fent un primer incís en els esdeveniments que han succeït darrerament (també decisius).
Aquest 2017 s’ha signat el “Manifest d’Escaladei”, un compromís de totes les administracions per a la gestió del paisatge cultural agrícola del Priorat; s’ha presentant el dossier de candidatura al Consejo de Patrimonio Histórico, l’organisme estatal encarregat d’aprovar les diferents propostes i seleccionar-ne les que es presentaran al Centre de Patrimoni Mundial, i s’ha creat la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat-Montsant-Siurana, un òrgan de participació sectorial (amb participació d’institucions i agents públics i privats) que té caràcter consultiu i d’assessorament en la programació, coordinació i control de les polítiques en matèria de territori, paisatge i sostenibilitat.
Dit això, què ens espera a partir d’ara? Ho exposem de manera breu punt per punt.
Durant el 2017 cal enllestir el dossier definitiu de candidatura, que el mes de setembre haurà de passar de nou pel Consejo del PatrimonioHistórico per ser presentat, si escau, al Centre del Patrimoni Mundial de la UNESCO a principi del 2018.
Durant el 2018, si hem estat presentats, els especialistes de UNESCO-ICOMOS estudien el dossier i ens visiten per veure i viure sobre el terreny allò que el dossier de candidatura planteja i el sistema de gestió proposa.
A mitjans de 2019, es durà a terme la Reunió de la Convenció del Patrimoni Mundial, en la qual es decideix quines propostes, de les presentades el 2018, s’inscriuran a la Llista del Patrimoni Mundial.
Aquest és, a grans trets, el camí a seguir per aconseguir lainscripció de la candidatura “Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani” a Patrimoni Mundial. Un cop exposat, podeu preguntar-vos “què passa si ens inscriuen com a Patrimoni Mundial?”. O també, “què passa si no ens inscriuen?”. De tot plegat, si us sembla, us en parlem en una propera entrada del bloc.
Mentrestant, aquest proper cap de setmana ens trobareu a l’estand de la Fira del Vi, per si voleu acostar-vos-hi i intercanviar informació, propostes, comentaris… i si voleu, fer-vos socis i aportar el vostre gra d’arena al projecte.
I allà us farem 5 cèntims del DIA DEL PAISATGE (11 de juny de 2017), que estem preparant per celebrar que fa 10 anys que vam encetar aquest projecte, que hem fet molt camí i que cal, de tant en tant, aturar-nos, parlar-ne i fer festa!