Blog

Som joves, som present i volem ser futur! Estima la terra de Veritat!

Pagesia Jove del Priorat.

Ho sabíeu que al Priorat hi ha joves pagesos? Naltros ho intuíem però no en vam tenir la certesa fins que no ens vam veure les cares. Podríem ser menos i en volem ser més. Som molt diversos: som pastores, som pagesos; som d’aquí, som de fora; tenim trossos, no en tenim; donem forma al paisatge de moltes maneres diferents. Treballem la terra, cuidem ramats i cultius.

Després d’un any trobant-nos entre naltros us presentem aquest vídeo que no és fruit de la casualitat ni de l’avorriment sinó de la necessitat de donar veu a la realitat que vivim uns quants joves pagesos del Priorat. És un cop de puny damunt la taula per demanar prou hipocresia i és que ens la trobem arreu:

●      En l’administració que dona ajudes i suport a canvi d’ofegar la pagesia amb tràmits i burocràcia que ens prenen un temps preuat i uns diners tan difícils de guanyar.

●        En los que ens privatitzen i roben l’aigua al Priorat. Volem una gestió eficient i raonada de l’aigua i VOLEM lo riu Siurana viu! 

●        En los que en nom de la sostenibilitat ens volen omplir les terres conreables de centrals fotovoltaiques o eòliques de grans companyies.

●        En los que no ens faciliten l’accés a l’habitatge i a la terra. 

●        En la falta de suport a les causes i mobilitzacions que defensen la pagesia i el territori.

●        En los que només ens veuen com a figures de pessebre i decorat d’una postal i no saben entendre ni apreciar el valor de la nostra feina ni dels seus fruits.

●        En los que no donen suport al manteniment i la recuperació de pastures i conreus com la millor eina per la prevenció d’incendis.

●        En los que no qüestionen el preu dels productes generats per grans indústries però critiquen los productes artesanals sense tenir en compte els beneficis socials, en el medi i en la salut que comporten.

●        En los qui han menyspreat els coneixements propis del món rural –únics, que s’han transmès de generació en generació i adaptats a cada territori- i han fet creure que als pobles no s’hi pot viure i no hi ha futur.

●        En los que ofeguen a la  petita pagesia  fixant el preu dels productes per sota dels costos de producció.

Ens hem unit perquè junts la nostra veu pot arribar més lluny. Però no volem marxar enlloc, volem poder quedar-nos aquí. Continuar fent la nostra feina dignament i poder-ne viure.

Volem una legislació lògica i aterrada que doni suport a una pagesia arrelada i no a les grans empreses agroindustrials. Volem que s’entengui que la nostra feina i els nostres productes són un dels patrimonis més importants que tenim com a societat, país i humanitat.

Sabem que no estem sols: això no hauria sigut possible sense el suport i col·laboració del Centre Quim Soler, La Bastida Participació,  Prioritat, Coopcamp, Mapiba, el Banc de Terres i l’Oficina Jove del Consell Comarcal i la productora audiovisual Lupini& Ratini.

Això ha sigut la presentació oficial, un petit tastet. Ens tornarem a veure les cares.

Som joves, som el relleu generacional, som present i volem ser futur. Volem un Priorat viu on la pagesia continuï sent essència i identitat.

Compra. Pregunta. Interessa’t. Recomana. Associa’t. Manifesta’t. Estima la terra de veritat!