Blog

El president Illa visita el Priorat: bones intencions que caldrà concretar

Unes 150 persones de tot el Priorat es van concentrar davant de l’ajuntament de Cabassers per reclamar solucions urgents al problema de l’aigua

Una sequera que es perllonga tres anys i els darrers incendis que han colpit la comarca, han fet que el president Illa decidís visitar el Priorat, concretament Cabassers, per mostrar que el seu govern ‘es preocupa per tot Catalunya’.

Així, ahir divendres passades les cinc de la tarda illa va arribar a Cabassers i, després d’una breu salutació als alcaldes afectats pels incendis de la setmana passada i al president del Consell Comarcal, Sergi Méndez, el president acompanyat del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig i la delegada de la Generalitat al Camp de Tarragona, Lucía López van dirigir-se a l’ajuntament, on van ser rebuts amb una sonora escridassada, sota una pancarta que clamava ‘Torneu-mos l’aigua del Siurana’ i sota el crit unànime de ‘Volem aigua!‘.

La concentració, que va comptar amb la presència d’uns 150 prioratins i prioratines, estava convocada pel sindicat Unió de Pagesos i secundada per Prioritat. En aquest sentit, Joan Vaqué, president de Prioritat, va declarar davant dels nombrosos mitjans congregats per cobrir la visita, que, com a entitat, exigien revertir el transvasament del riu Siurana.

“Reclamem justícia, volem aigua. Ens furten aigua del Siurana i això s’ha de revertir urgentment. Si no podem gestionar els nostres recursos, què fem? Els pagesos i els pobles es queden sense aigua, les basses estan buides… necessitem aigua”, ha reblat Vaqué. El portaveu del sindicat agrari Unió de Pagesos, convocant de la protesta, ha reivindicat una “estratègia de país” que impliqui fer infraestructures que garanteixin l’aigua a la comarca.

Per part de la DO Montsant, la presidenta Pilar Just ha remarcat que la situació és fins i tot pitjor que la viscuda durant la crisi de la fil·loxera. “Les dades cada cop són més esgarrifoses. Amb unes xifres de set milions i mig de verema normal, enguany, quan encara falta un 25% de la verema per fer, estem a tres milions i mig”, ha detallat. Just ha subratllat que en el cas de la DO Montsant tenen constància de zones “castigadíssimes”. Així, hi ha sectors on no es produiran més del 15% o 20% de la seva producció, amb un màxim que es podria elevar fins al 25%.

“Reclamem justícia, volem aigua. Ens furten aigua del Siurana i això s’ha de revertir urgentment

ILLA ES REUNEIX AMB ELS ALCALDES

En arribar a l’ajuntament cabasserol, lla s’ha reunit primer amb els batlles de Cabassers i Porrera, i amb el president del Consell Comarcal per abordar les conseqüències dels incendis que van afectar la zona.

Posteriorment, ha estat el torn per a una desena d’alcaldes de la comarca, amb qui ha debatut sobre qüestions relacionades amb l’habitatge, la connectivitat o la flexibilització dels fons de transició i, és clar, el problema de l’aigua.

L’alcaldessa de Cornudella, Meritxell Cardona, ha explicat que els diferents alcaldes van intervenir per apuntar els temes que els inquietaven: la xarxa elèctrica defectuosa, la millora de les telecomunicacions, la manca caixers automàtics, la xarxa de carreteres, l’habitatge…

Cardona, com havia fet abans el president del Consell Comarcal, Sergi Méndez, va treure el tema del Siurana i la seva concessió: ‘Treballaran per tenir en 45 mesos el projecte de canonada vigent executat i paral·lelament, vam acordar establir una comissió de seguiment per plantejar la reversió de la concessió, ha declarat l’alcaldessa.

COMPAREIXENÇA DEL PRESIDENT DAVANT ELS MITJANS

En una compareixença del president Illa amb els mitjans, on no s’admetien preguntes, ha anunciat la posada en marxa una nova ajuda de 70,8 milions d’euros per pal·liar els efectes devastadors de la sequera, un ajut global per a tot el país, que beneficiarà el Priorat en una magnitud que no s’ha concretat.

Els ajuts també arribaran a aquelles zones de regadiu que no han tingut accés a l’aigua de reg. Les explotacions agrícoles de la comarca del Priorat, de fet, podrien ser-ne les principals destinatàries.

Val a dir que el Govern ha remarcat que el termini de pagament està fixat en el 31 de desembre de 2024. Una acció de la qual Illa ha subratllat la rapidesa per a intentar evitar un desastre econòmic a la comarca.

Està previst que uns 1.100 propietaris de 5.360 hectàrees d’explotacions es beneficiïn d’aquestes mesures i l’import que rebrà cadascun estarà relacionat tant amb l’extensió de la seva explotació com amb el tipus de cultiu. En aquest sentit, Pilar Just, viticultora i presidenta de la DO Montsant ha matisat que aquestes ajudes, que suposen uns 450€ per hectàrea, ‘només serà pels viticultors que tinguin més de tres hectàrees i facin DUN. La mateixa ajuda que l’any passat. Al Priorat el 60% dels viticultors es van quedar fora de l’ajuda, ha declarat Just.

Al Priorat el 60% dels viticultors es van quedar fora de l’ajuda

Illa també ha anunciat altres línies d’actuació que poden beneficiar la comarca, com el fet de destinar 19 milions d’ajuts a les cooperatives per impulsar projectes de modernització. Fins a 9 cooperatives prioratines podrien beneficiar-se d’1,5 milions d’euros per a potenciar el projecte d‘Intercooperació.

Pel que fa als incendis, que tot just fa una setmana afectaven la comarca, el president Illa ha anunciat actuacions a les zones de més risc d’erosió. S’han d’arreglar camins i reduir la càrrega combustible a la zona incendiada i atalussar alguns punts. També es revisarà, ha assegurat, a fons la línia elèctrica que va originar els dos darrers focs.

Es dotarà el Consell Comarcal del Priorat d’un nou tècnic de protecció civil i es vol incrementar la presència i la coordinació de cossos policials i Agents Rurals. Tot plegat, segons Illa, s’aplicarà durant tot l’any i en paral·lel a altres campanyes de conscienciació i pedagogia.

L’AIGUA, LA GRAN PROTAGONISTA

Respecte a l’abastiment d’aigua per ús de boca i per al rec agrícola al Priorat, Illa ha anunciat que s’han accelerat els terminis de la connexió de la Comunitat de Regants del Garrigues Sud amb la del Riu Montsant. Una infraestructura que hauria de quedar enllestida més d’un any abans del previst i culminar a principis del 2026. És a dir, fins a la primavera de 2025 no plou, podríem tenir la quarta mala collita seguida.

Els terminis es perllonguen encara més en el cas dels regants del Baix Priorat sud, que s’abasteixen a través del pantà dels Guiamets, en què ha anunciat infraestructures pressupostades en uns 76 milions d’euros.

Illa ha anunciat l’ampliació d’hectàrees regades cap al ‘Priorat antic’, que serà una realitat si s’assoleix el percentatge d’adhesió de beneficiaris necessari. Permetria regar unes 2.500 hectàrees situades entre Bellmunt i Alforja. Aquí, però, no s’han concretat terminis.

El gran absent en aquesta compareixença, però, ha estat el pantà de Siurana, on no s’ha concretat cap actuació ni s’ha donat resposta a les entitats que, com Prioritat, reclamen posar fi a l’espoli de l’aigua del riu Siurana cap als regants de Riudecanyes.

MÉNDEZ PARLA DE BONES SENSACIONS

En sortir de la trobada amb el president, les sensacions per part del Consell Comarcal del Priorat han estat «bones». El seu president, Sergi Méndez, ha celebrat l’anunci d’escurçament de terminis en les actuacions previstes a la zona i la creació d’una comissió de seguiment per estar al corrent dels avenços.

Ho rebem amb moltes ganes si és veritat que al final es pot materialitzar

Segons Méndez, el fet que sigui l’empresa estatal Tragsa qui desenvolupi aquests projectes els fa creure que agilitzarà terminis i facilitarà la seva tramitació. “Ho rebem amb moltes ganes si és veritat que al final es pot materialitzar. És una notícia que arriba en un moment de molta necessitat, era el que estava esperant la comarca, tenir notícies i informació sobre el desenvolupament de tot això”, ha indicat Méndez després de la declaració institucional del president Illa.

REUNIÓ DEL CONSELLER ORDEIG AMB LES ENTITATS

El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, va voler atendre les entitats. Així Prioritat i la Plataforma del Siurana van celebrar una reunió a porta tancada al mateix ajuntament de Cabassers, quan va acabar la compareixença del president Illa.

En la reunió es va posar damunt de la taula que la situació d’emergència requereix solucions immediates tant per l’ús de boca com per al reg de suport.

També van demanar al conseller revertir el transvasament del Siurana per retornar l’aigua allà d’on no hagués hagut de marxar mai, així com potenciar la Taula de l’aigua de la comarca del Priorat i restablir la dinàmica lògica del cicle de l’aigua de la Conca del Siurana, sense perdre de vista que el Montsant n’és el principal afluent.

Joan Vaqué valora positivament la reunió amb el conseller, que ha tingut la deferència d’escoltar les entitats que defensen el territori i la continuïtat del mosaic agroforestal al Priorat, i ha explicat que s’han emplaçat a continuar tractant el tema de l’aigua al Priorat. En aquest sentit, Prioritat espera veure avanços ferms ben aviat.