Blog

Prioritat assisteix a la sessió informativa sobre els Fons de Transició Nuclear (FTN)

Què són els FTN?

Els fons de Transició Nuclear, FTN són els diners que recapta la Generalitat a partir d’un impost a les centrals nuclears, acollint-se a una llei estatal, i que s’han de destinar a revertir la pèrdua d’ocupació -uns 3.000 llocs de treball directes i indirectes que generen les nuclears d’Ascó i Vandellòs- quan aquestes es vegin obligades a tancar. L’objectiu d’aquests fons és generar ocupació i reorientar el model econòmic abans del tancament de les centrals nuclears.

Convocatòria 2024

El Consell Comarcal del Priorat va convocar el passat dimecres 24 d’abril una sessió informativa amb l’objectiu de presentar als municipis, empreses i teixit econòmic de la comarca la distribució dels fons de transició nuclear (FTN) per la convocatòria 2024.

Van intervenir en la sessió Àngel Xifré, delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Albert Salvadó, delegat del Govern de la Generalitat a les terres de l’Ebre, Sergi Méndez, president del Consell Comarcal del Priorat, Carlos Brull, alcalde de l’Ajuntament de Falset, Enric Bayó, Manager of innovation and Business Model d’ACCIÓ i Glòria Tibau, directora serveis territorials d’acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona.

Tant l’alcalde de Falset com el president del Consell Comarcal van destacar que aquests eren una oportunitat per la comarca i que calia aprofitar-los. Per això se celebrava aquesta primera reunió i es comprometien a continuar informant-ne a les empreses.

Per una part els fons es destinaran a inversions públiques mancomunades en projectes estratègics i per l’altra, al teixit productiu, mitjançant una convocatòria d’ajut a les empreses privades, que són les que realment creen els llocs de treball i generen economia productiva.

Com afecta el Priorat?

En el cas del Priorat, tots els municipis entren dintre de la zona d’influència i, per tant, estan subjectes a rebre finançament dels FTN. Fins ara els ajuntaments dels nostres pobles havien rebut una quantitat fixa per a projectes estratègics en cada municipi.

A partir de la convocatòria 2025 es preveu publicar unes línies d’ajut per a les empreses més ajustades a les dinàmiques territorials ja existents a cadascun dels territoris i poder donar suport a les empreses des dels serveis de l’àrea de desenvolupament econòmic, paisatge i sostenibilitat del Consell Comarcal. 

La proposta de convocatòria durant el període 2024 és de 35.195.329,78 € (24.800.000 € a iniciativa de les empreses i 10.395.329,78 € per iniciativa pública).

Les diferents accions subjectes a subvenció són:

 1. Subvencions a inversions empresarials d‘Alt impacte
 2. Subvencions a Noves Oportunitats de Negoci
 3. Suport a projectes de Reindustrialització
 4. Central Reversible
 5. Ajuts estratègia alimentària de Catalunya
 6. IMPULS.COOP
 7. Modernització de regadius

El pròxim mes de maig sortirà una segona línia de subvencions per fomentar noves oportunitats de negoci que seran:

 • Servei d’assessorament estratègic (SAE)
 • Noves Oportunitats de Negoci (NON).

De cara al 2025, va explicar Albert Salvador, la convocatòria dependrà del pressupost que aprovi la Generalitat per aquell exercici, i l’Òrgan de govern dels Fons serà l’encarregat de publicar les bases d’aquestes futures convocatòries més ajustades a les dinàmiques econòmiques de cada comarca.

Qui forma l’Òrgan de Govern dels FTN?

 • Presidència: Representant del departament competent en matèria d’empresa i treball.
  • Vicepresidència: Alcalde o alcaldessa d’Ascó i de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.
  • Vocalies
   • Deu membres dels consells comarcals, raó dos membres per cada consell comarcal afectat (Baix Camp, Baix Ebre, Priorat, Ribera d’Ebre i Terra Alta), a proposta del ple de cadascun dels ens.
   • Dos alcaldes o alcaldesses de la zona de planificació I del PENTA (àrea d’Ascó) i dos alcaldes o alcaldesses de la zona de planificació I PENTA (àrea de Vandellòs). N’han d’ésser membres, obligatòriament, l’alcalde o alcaldessa del municipi més petit i l’alcalde o alcaldessa del municipi més gran de cada zona.
   • Un representant de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ).
   • Quatre membres a proposta de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives al territori.
   • Un representant de la Cambra de Comerç de Tortosa.
   • Un representant de la Cambra de Comerç de Reus.

Quina conclusió es va treure de la reunió?

Els representants del territori, van puntualitzar que, malgrat que l’existència d’aquests fons és positiva, totes aquestes mesures arriben tard i malament. Si no es resol amb urgència el tema de l’abastament d’aigua, moltes empreses del sector agroindustrial hauran de reduir plantilles i replantejar-se la seva continuïtat. És una Urgència i les empreses no poden esperar ni un dia més perquè la situació és crítica.

Què en pensem, a Prioritat?

Des de Prioritat pensem que aquests fons són una gran oportunitat per a revertir el declivi socioeconòmic del Priorat i que s’haurien de destinar a donar suport al model econòmic que ens fa únics i que fa tants anys que defensem: agricultura de petita escala, turisme amb criteris de sostenibilitat, producte local i de proximitat i als valors del paisatge i l’entorn prioratins.

Pensem que la convocatòria de 2025 esdevé una veritable oportunitat econòmica, sempre que les bases de la convocatòria es redactin de forma acurada i assenyada, adequant-se a la nostra realitat empresarial, ja que tal com estan redactades avui dia, tenen un impacte més aviat escàs en el teixit empresarial del territori (format principalment per petites empreses i microempreses).

També ens adherim a la reflexió que si no se soluciona a curt termini el problema de l’abastiment d’aigua, moltes empreses ja no seran a temps d’optar a aquests fons perquè hauran hagut de plegar veles.

Documents d’interès.