Article de Júlia Viejobueno
El passat dissabte 16 de desembre de l’any 2023 va tenir lloc a la Cartoixa d’Escaladei la cinquena edició del Dia del paisatge, la jornada que organitza la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat i que vol ser espai de trobada, reflexió i debat al voltant del paisatge del Priorat i la seva gestió.
L’edició d’enguany tenia com a objectiu centrar-se en vincular els problemes, les oportunitats i les propostes que van sorgir de la darrera edició del Dia del Paisatge, la de l’any 2022, en la que es va donar protagonisme als fòrums sectorials de la comarca.
Presentació del Dia del Paisatge i benvinguda institucional
L’acte va començar amb la presentació de la jornada i la benvinguda institucional a càrrec de Meritxell Martorell, alcaldessa de La Morera de Montsant i Escaladei, Sergi Méndez, president del Consell Comarcal, Carles Brull president del Patronat de Turisme de Tarragona i alcalde de Falset; Joan Vaqué, president de l’associació Prioritat i Lurdes Malgrat, Directora dels Serveis Territorials del departament de Cultura a Tarragona.
Conclusions provisionals de l’exposició Habitar
La primera ponència va anar a càrrec d’Eduard Martí Parés, tècnic de participació de Prioritat, que va explicar la metodologia i els resultats de la segona Fase de la itinerància de l’exposició Habitar.
Martí va explicar que fins durant el darrer any i mig l’exposició havia estat exposada i s’havien fet sessions participatives en nou pobles de la comarca: la Morera de Montsant, Cornudella de Montsant, Pradell de la Teixeta, Bellmunt del Priorat, la Figuera, la Torre de Fontaubella, Marçà, el Masroig, i el Molar.
Pel que fa a les dades recollides en la segona fase (any 2023) a les sessions participatives han participat 200 persones; s’han recollit 230 inputs relacionats amb la demografia, l’habitatge, els serveis, la pagesia, els recursos, l’economia, la mobilitat i el patrimoni; i han sorgit 47 propostes d’accions a fer relacionades amb les temàtiques esmentades.
La valoració és molt positiva i està previst que durant l’any 2024 es faci el retorn als pobles de la comarca que l’han acollida, i que l’exposició continuï la itinerància amb l’objectiu de fer sessions participatives per recollir l’opinió dels habitats de cada localitat sobre problemes, oportunitats i propostes d’accions. En un futur aquesta informació ha de servir per dissenyar i implementar polítiques públiques en clau local i comarcal.
Conclusions i debat del Cicle de diàlegs sobre despoblament
La segona xerrada va anar a càrrec d’Itziar González Virós. En aquesta ocasió l’arquitecta social va presentar els resultats dels projectes en els que ha treballat en els últims dos anys de la mà del Consell Comarcal: Temes estratègics i definició de les polítiques públiques a implementar en la comarca del Priorat amb l’acompanyament del Consell Comarcal i Identificació de les línies estratègiques del Priorat.
Entre 2022 i 2023 Itziar González, acompanyada de l’Eduard Martí, s’ha reunit amb alcaldes i secretaris de tots els ajuntaments del Priorat i també amb polítics i tècnics del Consell Comarcal per parlar dels temes que els preocupen i trobar, a posteriori, possibles línies d’acció.
En total s’han recollit més d’una vintena de problemes i reptes que molts municipis comparteixen i que es poden agrupar ens 6 temes estratègics: definició del marc urbanístic, accés a l’habitatge, millora dels serveis, diversificació econòmica, sobiranies KM. Zero, i Oficina de Paisatge.
D’aquests estudis n’han sortit dues propostes. Per una part s’ha organitzat un cicle de xerrades en les que s’ha reflexionat sobre els sis temes estratègics ja esmentats. Cada xerrada s’ha fet a un poble diferent del Priorat i s’ha convidat persones d’arreu de Catalunya que treballen en aquests àmbits en el món rural.
Per altra part s’han elaborat 23 fitxes, una per cada municipi, en la que es resumeixen les dades de cada població i s’hi apunta de manera molt visual quina és la situació, les problemàtiques i els reptes de cada poble pel que fa aquests àmbits.
Presentació del llibre Lo mig del món
L’acte va continuar amb la presentació del llibre Lo mig del món, escrit per Roser Vernet Anguera i editat per Club Editor a la tardor del 2023.
La presentació va ser un diàleg obert al públic entre l’autora i Montserrat Domingo Batlle, monja i anacoreta de Montsant, en el que es van comentar alguns aspectes i temes que apareixen al llibre com ara l’aigua, la relació amb el lloc, el paisatge, la solitud i la soledat, la transformació dels últims anys de la Cartoixa d’Escaladei o el fet d’escriure amb una varietat lingüística pròpia.
Presentació del vídeo Un aplaudiment dels joves pagesos del Priorat
La darrera part de la jornada va servir per presentar el vídeo dels joves pagesos del Priorat Un aplaudiment. La presentació va anar a càrrec de les pastores i membres del grup Marina Garzón Muntané, Aida Martínez Fuentes i Christian Gomez Menduiña.
A part d’explicar d’on sorgeix aquest vídeo i quins aspectes en són l’eix central tots tres van explicar, a partir de l’experiència personal, les dificultats de dedicar-se a l’ofici de pastor. També van reivindicar la necessitat de donar suport a la pagesia jove i els beneficis de tenir ramats a la comarca, destacant per sobre de tot que són una eina indispensable pel que fa a la gestió forestal en un context de canvi climàtic en el que els grans incendis són un perill imminent.
L’acte va acabar amb un vermut al jardí de la Cartoixa.
Pròximament penjarem la gravació del DdP 2023 al web.