Blog

Setena edició de Coneguem lo Priorat a Torroja

Que retorni el xivarri de la canalla al poble, encara que sigui per un dia! va exhortar Sergi Méndez, president del Consell Comarcal del Priorat, a l’inici de la jornada. Susanne Schmelzer, sòcia de Prioritat, va remarcar que per estimar una terra cal conèixer els seus valors, i d’aquest coneixement en sorgeix l’estima, l’arrelament i el respecte pel lloc on vivim.

Coneguem lo Priorat és un projecte que sorgeix del Fòrum d’esenyament, en el marc de les estructures patricipatives creades dins el sistema de gestió de la Candidatura Unesco, impulsada per Prioritat, on històricament s’hi han trobat mestres i centres d’ensenyament de la comarca, AMPAS, entitats i institucions locals, així com persones interessades en l’educació, per debatre i portar a terme accions en l’àmbit educatiu que promoguin el reconeixement dels valors materials i immaterials del Priorat.

Ara fa set anys que es du a terme aquesta iniciativa, i ja s’han visitat pràcticament tots els pobles de la comarca que no tenen escola.

En aquesta edició, més de 150 nens i nenes del 3r i 4t curs de primària de les escoles de la comarca van participar en els tallers dissenyats pels alumnes de 4art d’ESO dels instituts de Falset i Cornudella. Des de Prioritat vam fer suport i acompanyament en la realització d’alguns tallers. Especial rellevància per part nostra mereix el taller sobre paisatge, on es va realitzar un mural col·lectiu que reflexava molt bé el rostre de la nostra comarca: policultiu, petita escala, mosaic agroforestal, muntanya mediterrània.

També el de despoblament i problemàtiques de Torroja, on després d’una acurada presentació per part dels alumnes més grans dinamitzadors del taller, els nens i nenes asseguts en rotllana van desenvolupar un joc de rol on representaven els diferents sectors i necessitats que es poden trobar en un poble i exposaven les seves problemàtiques respectives, tractant de trobar solucions a les mateixes. Aiximateix, van parlar dels pobles d’on provenien cadascú i sobre què millorarien o trobaven al faltar al seu poble, i què els agradaria que hi hagués a Torroja per viure-hi. Les respostes van ser creatives i divertides i van fomentar la reflexió dels alumnes sobre el seu present i futur.

Un altre detall interessant: el taller sobre l’orgue de l’esglèsia, apart de posar de manifest la importància patrimonial del mateix, va permetre als alumnes treballar la seva dimensió musical i renovadora de la tradició, amb la creació d’un “rap de l’orgue”.

Esperem amb il·lusió poder participar en la propera edició del Coneguem lo Priorat!